ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζητα την απομάκρυνση Τραμπ

Τι προβλέπει η διαδικασία

Ρεπορτάζ του απεσταλμένου του Star στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη, για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις εικόνες χάους στο Καπιτώλιο.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί – Εξετάζεται η καθαίρεση Τραμπ

Συγκεκριμένα, ο Σούμερ ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο Τραμπ, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο «Σαμάνος» που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

επεισόδια Καπιτώλιο

Επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο. Φωτογραφία από βίντεο του Reuters

«Αυτό που συνέβη χθες στο αμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια ανταρσία εναντίον των ΗΠΑ, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο. Αν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο αρνηθούν να σηκώσουν ανάστημα, το Κογκρέσο πρέπει να συνεδριάσει ξανά για να ασκήσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου», δήλωσε ο Σούμερ σε ανακοίνωσή του.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις εικόνες χάους που διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο, όταν υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο  τη στιγμή που μέσα βρισκόταν σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι Τραμπ, μετά την έκκληση Μπάιντεν να βγει στη δημόσια τηλεόραση και να βάλει ένα τέλος στο χάος που προκάλεσε, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινηθούν προς το Καπιτώλιο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. 

«Ξέρω ότι πονάτε και ότι μας έκλεψαν τις εκλογές αλλά πρέπει να πάτε σπιτι και να έχει ησυχία! Δεν έχει προηγούμενο αυτό που έγινε αλλά πρέπει να έχουμε ειρήνη. Σας αγαπάμε, είστε εξαιρετικοί όλοι σας αλλά πρέπει να πάτε σπιτι», είπε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top