Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί – Εξετάζεται η καθαίρεση Τραμπ

Συνεχίζεται η συνεδρίαση για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εισβολής υποστηρικτών του Ντόναλτν Τραμπ στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την αστυνομία της Ουάσιγκτον. 

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ενώ άλλοι τρεις κατέληξαν μετά από έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Άγρια επεισόδια στο Καπιτώλιο: Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 52 άνθρωποι, οι 47 από αυτούς για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Υποστηρικτές Τραμπ στο Καπιτώλιο

Υποστηρικτές του Τραμπ εισβάλουν στο Καπιτώλιο - φωτογραφία: AP Images

Ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον και ο αρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσαν πως η γυναίκα που τραυματίστηκε ήταν ανάμεσα στους οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την ώρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. 

Σύμφωνα με τα όσα είπαν, αστυνομικοί με πολιτικά άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους κι έτσι τραυματίστηκε θανάσιμα η γυναίκα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της. Η ταυτότητά της δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι να ενημερωθούν οι οικείοι της. 

Επεισόδια στις ΗΠΑ: Εικόνες τρόμου μέσα στο Καπιτώλιο

Επίσης κατέληξαν μία ακόμα γυναίκα και δύο άνδρες μετά από έκτακτα ιατρικά περιστατικά, τα οποία όμως δεν έγιναν γνωστά. 

Τουλάχιστον 14 μέλη της αστυνομίας τραυματίστηκαν. Δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από βλήμα. 

Ουάσιγκτον: Η αστυνομία παραμένει έξω από το Καπιτώλιο

Πάνοπλοι αστυνομικοί συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους γύρω από το Καπιτώλιο και να φρουρούν το κτίριο, ενώ ο δήμαρχος επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καπιτώλιο Αστυνομικοί Με όπλα

Αστυνομικοί μέσα στο Καπιτώλιο έβγαλαν όπλα εναντίον των υποστηρικτών του Τραμπ - φωτογραφία: AP Images

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 52 συλλήψεις, τέσσερις για οπλοφορία χωρίς άδεια, μία για κατοχή όπλων που είναι απαγορευμένα και 47 για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και εισβολή στο Καπιτώλιο.

Τραμπ για επεισόδια: «Μας έκλεψαν τις εκλογές αλλά πρέπει να πάτε σπίτι»

Η αστυνομία εντόπισε δύο βόμβες σωλήνων, μία στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και μια ακόμη στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. 

Επίσης η Ουάσιγκτον τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ακόμα μέρες μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. 

Αμερικανικά ΜΜΕ: Υπουργοί εξετάζουν την καθαίρεση Τραμπ

Την ίδια ώρα, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να καθαιρέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Να βγει ο Τραμπ στη δημόσια τηλεόραση να βάλει τέλος!»

Οι συζητήσεις αυτές βασίστηκαν στην 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που ορίζει πως ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μαζί με μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να κηρύξει τον πρόεδρο «ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Υποστηρικτές Τραμπ Μέσα Στο Καπιτώλιο

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο μετά από παρότρυνση του απερχόμενου προέδρου - φωτογραφία: AP Images

Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμα από τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αιρετοί αξιωματούχοι, αλλά και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν υπέρ αυτής της επιλογής. 

Δημοκρατικοί: «Ψυχικά άρρωστος ο Τραμπ»

Όλοι οι Δημοκρατικοί, μέλη της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν με επιστολή τους από τον Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος για το συμφέρον της δημοκρατίας. 

ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο - Διεκόπη η συνεδρίαση

Χαρακτήρισαν τον Νόναλντ Τραμπ «ψυχικά άρρωστο» και «ανίκανο να διαχειρισθεί και  να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Σύμφωνα με τη Washington Post «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο». Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί», αναφέρουν οι αρθρογράφοι της.

Γερουσία: Απορρίφθηκε η ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αριζόνα

Αφοπλισμένοι υποστηρικτές Τραμπ στο Καπιτώλιο

Αστυνομικοί σταμάτησαν του διαδηλωτές από το να εισβάλουν στην αίθουσα του Κογκρέσου - φωτογραφία: AP Images

Παράλληλα, η Γερουσία με 93 ψήφους κατά και 6 υπέρ απέρριψε την ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία της Αριζόνα, δίνοντας ένα ακόμα χαστούκι στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Μίσιγκαν: Οπλισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γύρισαν την πλάτη στον απερχόμενο πρόεδρο μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο Καπιτώλιο και αποδέχθηκαν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. 

Το σώμα ξανάρχισε τη συνεδρίασή της για την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών έπειτα από πολύωρη διακοπή, ενώ παράλληλα συνεδριάζει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μάικ Πενς: «Η βία δεν κερδίζει ποτέ»

Από τους πρώτους που βρέθηκαν απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο απερχόμενος Αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, ο οποίος μίλησε για νίκη της δημοκρατίας, λίγο πριν κηρύξει την επανέναρξη της συνεδρίασης στο Καπιτώλιο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. 

«Υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία. Προς όσους προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιο μας σήμερα: Δεν κερδίσατε. Η βία δεν κερδίζει ποτέ. Η ελευθερία κερδίζει. Κι αυτό είναι ακόμα το σπίτι των πολιτών», ανέφερε ο Πενς, ανακοινώνοντας την επανέναρξη της διαδικασίας.

Αστυνομικοί καπιτώλιο

Αστυνομικοί ακροβολισμένοι στο Καπιτώλιο - φωτογραφία: AP Images

Στο ίδιο πνεύμα και ένας από τους πιο πιστούς στον Τραμπ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής. 

«Φεύγω, ως εδώ», είπε ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ. 

«Ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις εκλέχτηκαν νόμιμα και θα ορκιστούν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2012, Μιτ Ρόμνεϊ. 

«Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε τον σεβασμό μας στους ψηφοφόρους είναι με το να πούμε την αλήθεια.  Η αλήθεια είναι ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές και ο Τραμπ έχασε. Είχα κι εγώ αυτή την εμπειρία και δεν ήταν ευχάριστη», συνέχισε. 

Μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο η υφυπουργός Ενημέρωσης Σάρα Μάθιους υπέβαλε την παραίτησή της, δηλώνοντας «βαθιά απογοητευμένη από όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το Καπιτώλιο».

Βουλευτές Καπιτώλιο

Μέλη της Γερουσίας προσπαθούν να προστατευθούν μέσα στο Καπιτώλιο - φωτογραφία: AP Images

«Το έθνος μας χρειάζεται μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν», ανέφερε στην παραίτησή της. 

Παραιτήθηκε επίσης η προϊστάμενη του γραφείου της Πρώτης Κυρίας, Στέφανι Γκρίσαμ.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η πρώτη μετά από τον πόλεμο του 1812

Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν η πρώτη από τον πόλεμο του 1812, όταν βρετανικά στρατεύματα, υπό τον Αντιναύαρχο Αλεξάντερ Κοκμπερν και τον Αρχιστράτηγο, Ρόμπερ Ρος, έβαλαν φωτιά στο υπό κατασκευή κτίριο του Καπιτωλίου, μετά από εισβολή στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο του 1814.

Η εισβολή έγινε ως αντίποινα στον εμπρησμό της πόλης Γιορκ του Καναδά στις αρχές του 1814 και κατά τη διάρκεια αυτής τα βρετανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά και σε άλλα κτίρια της πόλης, ανάμεσά τους και ο Λευκός Οίκος. 

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Διεθνής κατακραυγή για τα πρωτοφανή επεισόδια

Αρκετοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον, ζητώντας ειρήνη και ομαλή μετάβαση της εξουσίας. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγω για ντροπιαστικές σκηνές για τη δημοκρατία. 

επεισο΄δια Καπιτώλιο

Η Ουάσιγκτον τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 20 Ιανουαρίου - φωτογραφία: AP Images

«Οι ΗΠΑ είναι θεματοφύλακας της Δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας», έγραψε στο Twitter. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες δήλωσε:

«Έχω εμπιστοσύνη στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την ένταση και να ενώσει τους Αμερικανούς».

«Δε θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε βίντεο.

«Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επεισόδια Καπιτώλιο 1

Εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Τραμπ προκάλεσαν πρωτοφανή επεισόδια στην Ουάσιγκτον - φωτογραφία: AP Images

«Αποτελεί επιλογή μας εδώ και αιώνες να βάζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ειρήνη, τον σεβασμό του άλλου, την αναγνώριση ότι η ελευθερία είναι υπεράνω όλων, κάτι που απειλείται σήμερα στις δημοκρατίες μας. Θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας. Θέλω να εκφράσω τη φιλία μας προς τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική δημοκρατία. Θέλω να τονίσω τον κοινό αγώνα μας ώστε οι δημοκρατίες μας να βγουν πιο ισχυρές απ' αυτή τη στιγμή που βιώνουμε σήμερα», κατέληξε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό τόνισε πως «οι Καναδοί είναι βαθιά ενοχλημένοι από την επίθεση στη δημοκρατία».

«Η βία δε θα πετύχει ποτέ να υπερισχύσει της λαϊκής βούλησης. Η Δημοκρατία στις ΗΠΑ πρέπει να κυριαρχήσει και θα το κάνει», έγραψε στο Twitter. 

Η Τουρκία κάλεσε όλους να δείξουν «εγκράτεια και κοινή λογική», ενώ έντονη ήταν η κατακραυγή από την Βενεζουέλα έως την Ινδία και από την Ιαπωνία έως την Ευρώπη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top