ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο - Διεκόπη η συνεδρίαση

Φυγαδεύτηκαν Κάμαλα Χάρις και Μάικ Πενς

Βίτεο από την ομιλία του Τραμπ κατά των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών το 2020 / Reuters

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν στις ΗΠΑ έξω από το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, τη στιγμή που μέσα βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν. Ο Τραμπ, ο οποίος ακόμη αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του στις εκλογές, πραγματοποίησε ομιλία, παρακινώντας τους οπαδούς του να κινηθούν προς το Καπιτώλιο.

Βγήκαν τα όπλα στο Καπιτώλιο τη στιγμή που διαδηλωτές εισέβαλν στην αίθουσα / AP Images

Η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις και προχώρησε στην εκκένωση των γραφείων του Κογκρέσου καθώς διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου. 

Χάος έξω από το Καπιτώλιο με οπαδούς του Τραμπ / AP Images

Μάλιστα ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τη διακοπή της συνεδρίασης του Κογκρέσου, ενώ η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, φυγαδεύτηκε από το Καπιτώλιο υπό τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο συνέβη και με τη νεοεκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Διαδηλωτές εισέβαλαν και στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. 

Τραμπ: «Δε θα παραιτηθούμε ποτέ»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του δήλωσε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να κινηθούν προς το Καπιτώλιο / AP Images

«Ποτέ δε θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ», δήλωσε. «Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως» συνέχισε, και κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατευθυνθούν στο Καπιτώλιο. «Ας περπατήσουμε στην λεωφόρο Πενσιλβανια» είπε.

Ζήτησε από τον Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Πενς ανακοίνωσε ότι δε θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω από τους «περιορισμούς» του Συντάγματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top