ΗΠΑ: Ποιος είναι ο «Σαμάνος» που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Τι ισχυρίζεται το συνωμοσιολογικό κίνημα «QAnon»

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 7/1 για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ώρες οι εικόνες χάους στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ την Τετάρτη, αφότο υποστηρικτές του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλλαν στο κτίριο σκορπίζοντας τον πανικό. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ένας ημίγυμνος άντρας, με ζωγραφισμένο πρόσωπο και τατουάζ που φορούσε ένα γούνινο κράνος με κέρατα. Ποιος είναι όμως ο συγκεκριμένος άνδρας και ποιος ο ρόλος του στις διαδηλώσεις; 

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί – Εξετάζεται η καθαίρεση Τραμπ

Πρόκειται για τον «Q Shaman», κατά κόσμον Τζέικ Άντζελι, μέλος του κινήματος συνωμοσιολόγων «QAnon». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Arizona Republic», εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο στις συγκεντρώσεις ακροδεξιών στην Αριζόνα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει λάβει μέρος σε πολλές κινητοποιήσεις έξω από το Καπιτώλιο στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ από το 2019.

Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει πως κυκλοφορεί ντυμένος ως Βίκινγκ, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του κόσμου και κατόπιν να μεταφέρει τις ιδέες του για το «QAnon».

Ο «Σαμάνος» φέρεται να έχει συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για το άνοιγμα των επιχειρήσεων στην Αριζόνα που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, καθώς και διαδηλώσεις σχετικά με τη νοθεία υπέρ του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Ο «Q Shaman» είναι μία από τις ηγετικές φιγούρες στον κόσμο της «QAnon» που επηρεάζει βαθύτατα το κίνημα.

Άγρια επεισόδια στο Καπιτώλιο: Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε

 

Τι είναι το κίνημα «QAnon»

Το κίνημα «QAnon» έχει ως βάση μια ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει χωρίς κανένα στοιχείο ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει ένα «βαθύ κράτος» παιδεραστών και διακινητών ανθρώπων, ενώ έχει συμβάλει ιδιαίτερα στη διοργάνωση των διαδηλώσεων «Stop the Steal», από τότε που ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας, μέλη της «σκοτεινής κλίκας» είναι η Χίλαρι Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τομ Χανκς, η Όπρα Γουίνφρι ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Δαλάι Λάμα.

Η θεωρία του «QAnon» προήλθε από ένα άτομο αγνώστων στοιχείων που ονομάζεται «Q», ο οποίος γράφει αινιγματικά μηνύματα στον ιστότοπο 8kun, που αποτελείται από πίνακες μηνυμάτων που έχουν δημιουργηθεί από χρήστες.

Η μεγαλύτερη ομάδα «QAnon» ήταν στο Facebook και είχε σχεδόν 200.000 μέλη. Το Facebook κατάφερε και έκλεισε η σελίδα, ωστόσο ανά καιρούς ανεβαίνουν νέες σελίδες τέτοιου τύπου και «πέφτουν». Ανάλογες ενέργειες έχει κάνει το Twitter και το TikTok.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, η οργάνωση «QAnon» θεωρείται από το FBI ως «εν δυνάμει τρομοκρατική απειλή» και στην Ευρώπη ως φαινόμενο που πρέπει να τελεί υπό επιτήρηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top