Δίκη Τραμπ: «Είχε φυτέψει τον σπόρο της επίθεσης πριν την 6η Ιανουαρίου»

Ως κύριο υποκινητή τον κατηγορούν οι Δημοκρατικοί βουλευτές

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων για τη δίκη Τραμπ

Συνεχίστηκε σήμερα η δεύτερη δίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική Γερουσία. Παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι του  αμφισβητούν τη διαδικασία, η Γερουσία αποφάσισε ότι η ακροαματική διαδικασία είναι συνταγματική. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ κατηγορείται για υποκίνηση της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο πριν από ένα μήνα.

Ξεκινά η ιστορική δίκη του Τραμπ

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο κύριος υποκινητής της δολοφονικής επίθεσης στο Καπιτώλιο»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο «κύριος υποκινητής» της δολοφονικής επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Δημοκρατικός βουλευτής-κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν.

Το πλήθος των διαδηλωτών, οπαδών του Τραμπ «εστάλη εδώ από τον πρόεδρο, προσκλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», τόνισε ο Ράσκιν στην έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης του σώματος, που θα επικεντρωθεί στο κατηγορητήριο. 

Τα αποδεικτικά στοιχεία «θα δείξουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το ρόλο του ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για να γίνει ο κύριος υποκινητής μιας επικίνδυνης εξέγερσης», πρόσθεσε.

Καπιτώλιο: Ρεπουμπλικανός βουλευτής «πιάστηκε» να μεταφέρει κρυφά όπλο

«Είχε φυτέψει τον σπόρο της επίθεσης» υποστήριξαν οι Δημοκρατικοί κατήγοροι

Οι εννέα βουλευτές-κατήγοροι είπαν σήμερα ότι η «υποκίνηση» ξεκίνησε πολύ πριν από την 6η Ιανουαρίου, με τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων άσκησε δίωξη στον Τραμπ για υποκίνηση στάσης, εκτιμώντας ότι προέτρεψε τους χιλιάδες υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, την ημέρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Οι ταραξίες μπήκαν στο κτίριο, αναγκάζοντας βουλευτές και γερουσιαστές να τρέξουν να κρυφτούν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Ο Τραμπ συνειδητοποίησε την περασμένη άνοιξη ότι μπορεί να έχανε τις εκλογές του Νοεμβρίου και άρχισε να φυτεύει τον σπόρο του θυμού στους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι θα έχανε μόνο αν του έκλεβαν» τη νίκη, είπε ο βουλευτής Τζόζεφ Νέγκιουζ. «Για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να καταδικαστεί», πρόσθεσε.
Οι Δημοκρατικοί είπαν επίσης ότι ο Τραμπ απείλησε έναν θεσμό της αμερικανικής δημοκρατίας, την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. «Η υπόθεση αυτή δεν αφορά την απόδοση ευθυνών σε έναν αθώο περαστικό για τη φρικτή βία και τη ζημιά που έγινε στις 6 Ιανουαρίου. Γίνεται για να αποδοθούν ευθύνες στο πρόσωπο που ευθύνεται ιδιαίτερα για την υποκίνηση της επίθεσης», είπε ο Τζέιμι Ράσκιν, ανοίγοντας τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Δικηγόροι Τραμπ: Τα πρόσωπα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ευθύνονται για την εγκληματική συμπεριφορά τους

Οι δικηγόροι του Τραμπ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η ρητορική του τέως προέδρου προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία, που αφορά την ελευθερία του λόγου και ότι τα πρόσωπα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ευθύνονται για την εγκληματική συμπεριφορά τους και όχι ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Λένε επίσης ότι η δίκη έχει ως μοναδικό στόχο να τερματίσει την πολιτική καριέρα του Τραμπ. «Είμαστε εδώ επειδή η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον Τραμπ ως πολιτικό αντίπαλο στο μέλλον», σχολίασε ο Μπρους Κάστορ, ένας από τους συνηγόρους του, την Τρίτη.

Η δίκη αναμένεται ότι θα προχωρήσει γρήγορα και η ψηφοφορία για την καταδίκη ή την απαλλαγή του Τραμπ θα διεξαχθεί ίσως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ακόμη ωστόσο παραμένει άγνωστο αν κάποια από τις δύο πλευρές θα καλέσει μάρτυρες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν είπε στο CNN: «Έχουμε πολλούς μάρτυρες. Έχουμε 100 μάρτυρες που κάθονται στα έδρανα των γερουσιαστών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top