Ρωσία: Στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών

Η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστια κρίση ανεργίας

Επιπτώσεις και στην αγορά μετά από την απόφαση για εμπάργκο - Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο Star

Σύμφωνα με την Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία (Rosstat) τον Απρίλιο 2022 έναντι του Απριλίου 2021 η αύξηση των τιμών των αγαθών στη ρωσική αγορά, προσέγγισε το 17,8%.

Ειδικότερα αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα (+2,87%), στα μη εδώδιμα (+0,53%), στις υπηρεσίες (+1,07%). Τον Μάρτιο είχαν μειωθεί σημαντικά οι τιμές ορισμένων λαχανικών (αγγούρια) και των καυσίμων κινητήρων αερίου (κατά 17,4% και 10%, αντίστοιχα), τον Απρίλιο 2022 μειώθηκαν οι τιμές σε ακόμη περισσότερα αγαθά (τομάτες κατά 16,2%, μπανάνες κατά 10,2%, λάχανο κατά 6,4% ). Τον Μάρτιο οι τιμές αυτών των τριών προϊόντων είχαν αυξηθεί κατά περίπου 30- 40%. Παρά το διευρυμένο κατάλογο των αγαθών μειωμένων τιμών, οι τιμές πολλών αγαθών αυξήθηκαν τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν τα παντζάρια (+19,2%), η μαργαρίνη (+12,9%) και τα μήλα (+10,7%).

Ρωσία για εμπάργκο σε πετρέλαιο: «Θα βρούμε άλλους για εξαγωγές»

Στα είδη υγιεινής συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών τον Απρίλιο. Το σαπούνι τουαλέτας αυξήθηκε 12%, το σαπούνι πλυντηρίου 10,2%, τα ξυραφάκια μιας χρήσης, ο αφρός ξυρίσματος και τα σαμπουάν κατά 9%-10%.

Ρωσία κλειστά μαγαζιά

Κλειστά μαγαζιά στην Αγία Πετρούπολη (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Το ΔΝΤ προβλέπει πτώση 8,5% το 2022, με απώλεια 2 εκατ. θέσεων εργασίας κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, που επηρεάζονται περισσότερο λόγω της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης διεθνών εταιρειών που βρίσκονται σε αυτές τις πόλεις. Ωστόσο, η κρίση ανεργίας είναι πιθανό να εμφανιστεί σταδιακά, καθώς πολλές εταιρείες προσπάθησαν αρχικά να αποφύγουν τις απολύσεις και αντίθετα μειώνουν τους μισθούς, εισάγοντας περισσότερη μερική απασχόληση ή στέλνοντας προσωπικό σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Αποκαλυπτικό έγγραφο: «H Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει αποθέματα τροφίμων»

Η κατάσταση στις επιχειρήσεις αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των επιχειρηματιών: το 67,1% δηλώνουν μείωση των επιχειρηματικών δεικτών, εκ των οποίων το 12,8% παραδέχτηκε ότι βρίσκεται ήδη σε κρίση και το 22,4% να ισορροπεί γύρω από το μηδέν. Μόνο το 10,4% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσε ότι η επιχείρησή τους είναι σταθερή και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ρωσία Κλειστά Μαγαζιά  
 Πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Ταυτόχρονα, το 34,7% εκτίμησε θετικά τις ενέργειες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων ως ισορροπημένες και αποτελεσματικές, περισσότερο από το μισό, το 56,4%, τις αξιολογεί ως ανεπαρκείς. Ο ίδιος αριθμός επιχειρηματιών, πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη και χρειάζονται ριζικές αλλαγές και ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να «λειτουργούν άνετα και με ασφάλεια». Λιγότερο από το 4% είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι και πιστεύουν ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές»

100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Υπό ρωσική κατοχή το 1/5 της χώρας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top