100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Υπό ρωσική κατοχή το 1/5 της χώρας

Το μήνυμα του Στόλτενμπεργκ από την Ουάσινγκτον

Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις κυρώσεις που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία

Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία, ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, καθώς ξημερώνει η εκατοστή ημέρα του πολέμου, με το Κίεβο να παραδέχεται πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλαν σε αυτήν, την 24η Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονετσκ

«Το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής», είπε χθες Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η έκταση αυτή «είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Είπε ακόμη ότι οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν κάπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες κατόπιν απελευθερώθηκαν, συνέχισε. Ο ουκρανικός στρατός, είπε, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πτώση της Σεβεροντονιέτσκ, της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, όπου μαίνονται μάχες εδώ και μέρες και όπου οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές φαίνεται πως έχουν πάρει το πλεονέκτημα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες. Και παραμένει υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο υπαρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Τόσο ουκρανικές όσο και ρωσικές πηγές λένε πως περίπου 800 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια χημικού εργοστασίου στη Σεβεροντονιέτσκ. Πρόκειται «για ντόπιους που τους ζητήθηκε να φύγουν, αλλά αρνήθηκαν», κι ανάμεσά τους είναι «παιδιά, όχι πάρα πολλά πάντως», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το εργοστάσιο υπερασπίζονται ουκρανοί στρατιωτικοί, εν μέσω προέλασης των ρωσικών και των φιλορωσικών δυνάμεων σε άλλους τομείς της πόλης.

Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν τους άμαχους να φύγουν από το εργοστάσιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ θα αποτελούσε σημαντικό ορόσημο για τη Ρωσία, που έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ έπληξαν σιδηροδρομικές υποδομές κοντά στη Λβιβ (δυτικά), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι. Στο λιμάνι της Οδησσού (νότια) ακούστηκαν εκρήξεις χθες νωρίς το πρωί, αλλά οι αρχές δεν ανακοίνωσαν τίποτε περισσότερο. Στην Κρασνοπίλια (βόρεια), τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν πολυκατοικία.

Κυρώσεις Στη Ρωσία: Εξαιρείται Ο Πατριάρχης Κύριλλος

Στόλτενμπεργκ: Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για έναν «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, προειδοποίησε  ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον Τζον Μπάιντεν.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει γίνει πλέον ένας πόλεμος φθοράς».

Οικονόμου για Τουρκία: Διεθνές Δίκαιο και σύμμαχοι είναι στο πλευρό μας

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι σε επαφή με την Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί ένας «ενιαίος τρόπος», που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Άκρυρας σχετικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σουηδία: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από την άλλη στη Φινλανδία και τη Σουηδία τόνισαν πως θα συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία, ώστε να πετύχουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην πρόοδο των συζητήσεων τους με την Άγκυρα. Για να αποτελέσουν μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top