Ερντογάν: Δε θα εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Οι χώρες αυτές προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες»

Ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι δε θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι αποτελούν καταφύγιο των τρομοκρατών. 

Η Σουηδία ζητά επίσημα ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τουρκία: Οι όροι που βάζει για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις - όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Νωρίτερα, η Άγκυρα διά στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την άρση του εμπράγκο εξαγωγής όπλων όχι μόνο από Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά και από το ΝΑΤΟ.

Οπωσδήποτε πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις για τις εξαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων, όπως για τους περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Όπως είναι φανερή και η δυσπιστία μας για τις χώρες αυτές και κυρίως για τη Σουηδία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρει η Μαρία Τσιλινίκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αυτό το παζάρι ουσιαστικά δεν έχει να κάνει τόσο με το αίτημα των δύο χωρών στη Συμμαχία. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, οι Τούρκοι δυναμιτίζουν το κλίμα για να επωφεληθούν όσο περισσότερο μπορούν και να πείσουν τις ΗΠΑ να τους δώσουν τα F-16, καθώς έχει στοιχίσει ακριβά στον Ερντογάν η «αποβολή» της χώρας του από το πρόγραμμα των F-35.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top