Η Σουηδία ζητά επίσημα ένταξη στο ΝΑΤΟ

Θα καταθέσει αίτημα μαζί με τη Φινλανδία

Αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα καταθέσει η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός  Magdalena Andersson.

Η Σουηδία, αποφάσισε να ανατρέψει μια μακρά ιστορία στρατιωτικής ουδετερότητας, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά την αντίστοιχη απόφαση της Φινλανδίας.

Η ημερομηνία για την επίσημη αίτηση είναι ακόμα ασαφής επειδή η Σουηδία θα στείλει την αίτησή της μαζί με τη Φινλανδία, υπογράμμισε σε ομιλία της τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κάποια στρατιωτική απειλή.

«Περισσότερο τώρα η Σουηδία θα είναι σε ευάλωτη θέση, ενώ η αίτησή της για το ΝΑΤΟ βρίσκεται υπό επεξεργασία. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να ενδιαφέρονται ακόμα για τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων. 

Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σίγουρη ότι υπάρχει υποστήριξη για αυτή την απόφαση από τον σουηδικό λαό.

Αντιδρά ο Πούτιν: «Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και την Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδρασή μας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της  Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Αυτή η αντίδραση του Ρώσου προέδρου φαίνεται συγκρατημένη, καθώς η Μόσχα θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην γειτονιά της ως υπαρξιακή απειλή με το Κρεμλίνο να δικαιολογεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω των φιλοδοξιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που η υποψηφιότητά του δεν είχε άμεση προοπτική επιτυχίας.

Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για τους σκοπούς τους «με εντελώς επιθετικό τρόπο».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια «περίπλοκη κατάσταση διεθνούς ασφάλειας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top