ΗΠΑ: Ρατσιστικά τα κίνητρα της επίθεσης στο Μπάφαλο με 10 νεκρούς 

18χρονος λευκός ο δράστης ο οποίος συνελήφθη     

Μπάφαλο ΗΠΑ επίθεση

Οι αρχές των ΗΠΑ έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα» για την επίθεση σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί, προτού παραδοθεί στην αστυνομία. 

ΗΠΑ: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο και φαίνεται πως έδρασε μόνος του, οδήγησε «πολλές ώρες» από το σπίτι του μέχρι το Μπάφαλο όπου εξαπέλυσε την επίθεση, την οποία μετέδωσε διαδικτυακά μέσω κάμερας που έφερε πάνω του. Ένδεκα από τους δεκατρείς ανθρώπους που πυροβόλησε ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.

Μπάφαλο επίθεση

Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης στο Μπαφαλο (AP Images) 

Ο δράστης, ο οποίος αρχικά δεν κατονομάστηκε από την αστυνομία, ήταν βαριά οπλισμένος και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς στον προθάλαμο του καταστήματος, έστρεψε το όπλο στον λαιμό του, αλλά οι αστυνομικοί τον έπεισαν να το πετάξει και να παραδοθεί, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπάφαλο, Τζόζεφ Γκραμάλια σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στον χώρο στάθμευσης, προτού ανταλλάξει πυρά με έναν πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος, αλλά ο δράστης προστατεύτηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε. Ο φύλακας ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που σκότωσε ο μακελάρης, ενώ οι άλλοι εννέα ήταν πελάτες του καταστήματος.

Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος, των οποίων η ζωή δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

FBI: Η επίθεση διερευνάται ως έγκλημα μίσους

Ο Στίβεν Μπελόντζια, υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Μπάφαλο, δήλωσε ότι η επίθεση θα ερευνηθεί ως έγκλημα μίσους και ως πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η περιοχή της επίθεσης στο Μπάφαλο

Η περιοχή της επίθεσης στο Μπάφαλο (AP Images) 

«Ήταν ένα έγκλημα μίσους, με ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα, από κάποιον εκτός της κοινότητάς μας» είπε ο Τζον Γκαρσία, σερίφης της κομητείας Έρι.

Ο συλληφθείς αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ενώπιον δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει για το μακελειό που προκάλεσε.

3 τραυματίες από πυροβολισμούς στο Μιλγουόκι μετά τον αγώνα του NBA!

«Είναι μια ημέρα μεγάλου πόνου για την κοινότητά μας» είπε ο δήμαρχος του Μπάφαλο σε δημοσιογράφους. «Πολλοί από εμάς έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το μισητό άτομο να διχάσει την κοινότητα ή τη χώρα μας».

Ο Δημοκρατικός Νεοϋορκέζος βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η επίθεση φαίνεται πως είναι έργο ενός λευκού ρατσιστή και τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Πρέπει να ψηφίσουμε τον νόμο για την πρόληψη της εγχώριας τρομοκρατίας, χωρίς καθυστέρηση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top