Μπορέλ: «Τα πάντα στο τραπέζι» για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η ΕΕ ενδέχεται να «μπλοκάρει» ακόμα και το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία - Βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star 

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά.  Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.  Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ασύμμετρο σοκ» για τα κράτη-μέλη, διότι η κατάσταση τα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τόσο αναφορικά στους πρόσφυγες όσο και σχετικά με την ενέργεια, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» στο ενεργειακό.

Μαριούπολη: Ρωσικά μέσα ισχυρίζονται ότι ο στρατός κατέλαβε το λιμάνι

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Νίκος Δένδιας: «Οι Ρώσοι θα μας εμποδίζουν να πάμε στη Μαριούπολη»

Τόνισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί:η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι: «Θα είναι η πιο δύσκολη μάχη»

«Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε. Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος».

«Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top