Νίκος Δένδιας: «Οι Ρώσοι θα μας εμποδίζουν να πάμε στη Μαριούπολη»

Στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για το ΣΕΥ της ΕΕ

Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα Δευτέρα, 11 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τον περαιτέρω συντονισμό δράσεων των κρατών - μελών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, τόνισε ότι «θα συζητήσουμε ξανά για την Ουκρανία. Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το ταξίδι μου στην Οδησσό και την πρόθεσή μας να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όχι μόνο στην Οδησσό αλλά και στη Μαριούπολη». 

«Το βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η Ρωσία στο να μας επιτρέψει να μεταφέρουμε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας. 

Όπως δήλωσε, θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα των δυτικών Βαλκανίων και της Λιβύης. «Θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου να βιαστούς σε αυτό, διαφορετικά θα γίνουμε θεατές της κρίσης που βλέπουμε στην Ουκρανία». 

«Είναι κρίση που αφορά στις αρχές μας, δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, κανόνας δικαίου και πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε όλα τα μέτωπα».

Τι περιέχει η ατζέντα του ΣΕΥ

Επιπλέον, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία «Global Gateway» για την προώθηση της συνδεσιμότητας στην ψηφιοποίηση, την ενέργεια και τον τομέα των μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» θα γίνει συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις σε Λιβύη, Μάλι και Υεμένη, καθώς και τη Σύγκληση Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ με Ισραήλ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τον Ινδο - Ειρηνικό, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Πράγα, στις 13 και 14 Ιουνίου. Στη συνάντηση, εκτός από τα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, θα προσκληθούν εκπρόσωποι χωρών του Ινδο - Ειρηνικού, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε γεύμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισλανδίας και της Νορβηγίας,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top