Ουκρανία: «Άρπαξαν παιδιά από τη Μαριούπολη και τα έστειλαν στη Ρωσία»

Ψάχνουν ψυγεία για να βάλουν τους νεκρούς οι κάτοικοι στο Τσερνίχιβ

Συνεχίστηκαν και χθες οι μάχες στην Ουκρανία παρά τις δεσμεύσεις της Ρωσίας

Το σκληρό της πρόσωπο έχει δείξει στη Μαριούπολη η Μόσχα, με τον Πούτιν να δηλώνει πως θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη μόνο αν αυτή παραδοθεί στη Ρωσία. 

Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης κατήγγειλαν ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

Ουκρανία: Γρίφος οι κινήσεις της Ρωσίας – Δυσπιστία για τις προθέσεις της

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram. 

βομβαρδισμένο κτίριο

Συνεχίζονται σύμφωνα με τους Ουκρανούς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις». 

Πούτιν σε Μακρόν: «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη μόνο αν παραδοθούν»

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

καταστροφή Ουκρανία

Στη Μαριούπολη καταγγέλλεται ότι άνθρωποι οδηγήθηκαν με τη βία στη Ρωσία

Περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους κατοίκους της πόλης να είναι αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν.

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί έξω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ        

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή.

Ουκρανία: Θρίλερ με τα ρωσικά στρατεύματα - Αποσύρονται ή ανασυντάσσονται;

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία, στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας.

γυναίκα Ουκρανία

Στο Τσερνίχιβ ο δήμαρχος έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή

«Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη για κατασκοπεία

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ ανακοίνωσε ότι δε βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

συντρίμμια

Με δυσπιστία βλέπουν οι Ουκρανοί την πρόθεση της Ρωσίας για μείωση των επιθέσεων

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσαούς σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην πόλη Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», πρόσθεσε.

Ουκρανία:«Οι συνομιλίες στην Τουρκία είχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι τώρα»

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιβ, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, μιλώντας στο BBC, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πολιορκημένη πόλη.

Όπως είπε χθες πραγματοποιηθήκαν βομβαρδισμοί σε πολλές κατοικημένες περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, 35 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν, άλλοι έχασαν τα πόδια τους, ενώ υπήρξαν και νεκροί από τις επιθέσεις.

στρατιώτης

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχιβ

Η τραγωδία που σημειώνεται στην Ουκρανία, προκαλεί ανατριχίλα από τα λόγια του δημάρχου του Τσερνίχιβ. 

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ψάχναμε για ψυγεία για να βάλουμε μέσα σε αυτά τα πτώματα επειδή τα νεκροτομεία είναι γεμάτα ή επειδή έχουν τελειώσει τα φέρετρα και οι ξυλουργοί πρέπει να φτιάξουν περισσότερα», είπε.

Ουκρανία: Η Ρωσία χαλαρώνει προσωρινά τον κλοιό σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

«Συχνά οι Ρώσοι λένε κάτι και στην πραγματικότητα εννοούν κάτι διαφορετικό. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν υπάρχει αλήθεια σε αυτά τα λόγια. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με όσα υπόσχονται», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εξαγγελία της Ρωσίας για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων σε όλη την Ουκρανία.

Παρά τις εξαγγελίες αυτές συνεχίστηκαν χθες και οι πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου.

Αμπράμοβιτς: Έχασε την όραση του για αρκετές ώρες

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δε βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

χαλάσματα

Τα πλήγματα είναι πολλά στην Ουκρανία

«Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες κι αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», δήλωσε ο Ποβορόζνικ στην δημόσια τηλεόραση.

Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να καταλάβουν το Κίεβο

Την ίδια ώρα στη δυτική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Χαμάλιι.

Ο ίδιος δε διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι εντοπίστηκαν φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

Ουκρανία: Βομβαρδίζονται συνοικίες της Λουσιτσάνσκ  

Τέλος, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, βομβαρδίστηκαν συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί.

Ουκρανία: «Η Μαριούπουλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων», λέει ο δήμαρχος

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top