Ουκρανία: «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους στη Μαριούπολη»

Ξεπέρασαν σήμερα τα 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους ότι δε σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη. 

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη. 

Ουκρανία: Απομακρύνονται οι άμαχοι από Σούμι και Ιρπίν

 

 

 

Βίντεο δείχνει ρωσικό άρμα μάχης να χτυπάει εν κινήσει ΙΧ με ουκρανικές πινακίδες στο οποίο επιβαίνει ζευγάρι ηλικιωμένων 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε, επίσης, σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Σούμι, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αρχές.

Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δε θα παραδοθούμε»

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

Ξεπέρασαν σήμερα τα 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ξεπέρασαν σήμερα τα δύο εκατομμύρια οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

«Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκράντι.
Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε ακριβώς σε 2.011.312 και η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς (1.204.403), σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNHCR που προβαίνει σε καταμέτρηση των προσφύγων.

Ουκρανία: Kατάπαυση του πυρός σε πέντε πόλεις - Nεκρά παιδιά και άμαχοι

«Αυτό δεν σταματά», είχε σημειώσει, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες. 

Ο Γκράντι παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή μετά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι οποίες υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή.

Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επικεφαλής της UNHCR χαιρέτισε την «υποδειγματική» υποδοχή που επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες αυτές οι τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, η Ρουμανία και η Μολδαβία φιλοξενούσαν έκαστη περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες σήμερα. Μεγάλος αριθμός προσφύγων --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- συνεχίζουν στη συνέχεια τον δρόμο τους προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη όπου έχουν συγγενείς ή φίλους.

Ουκρανία: «Ο Πούτιν σκοτώνει παιδιά συνειδητά και κυνικά»

Ο Γκράντι έκρινε ότι «προς το παρόν» οι χώρες αυτές καταφέρνουν να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες αυτοί έχουν «κάποιους πόρους». 

«Μεγάλος αριθμός φτάνει με αυτοκίνητα και, κυρίως, έχουν διασυνδέσεις, μπορούν να πάνε εκεί όπου έχουν οικογένεια, φίλους, μια κοινότητα».

«Αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και διασυνδέσεις», σύμφωνα με τον ίδιο. 

Ουκρανία: 11χρονος ταξίδεψε ολομόναχος μέχρι τη Σλοβακία

«Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλον τον κόσμο στην Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top