Ουκρανία: Απομακρύνονται οι άμαχοι από Σούμι και Ιρπίν

«Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα πτώματα, γιατί δεν σταματούν να επιτίθενται»

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ουκρανία: Kατάπαυση του πυρός σε πέντε πόλεις - Nεκρά παιδιά και άμαχοι

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στον χθεσινό γύρο διαπραγματεύσεων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Από τις 09:30 (ώρα Ελλάδος) περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες (απομάκρυνσης) βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κουλέμπα και Λαβρόφ θα συναντηθούν την Πέμπτη

Η Ρωσία άνοιξε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμαχοι από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ, τη Σούμι, τη Χάρκιβ (Χάρκοβο) και τη Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος. 

Η Ουκρανία είχε απορρίψει χθες, Δευτέρα, ρωσικές προτάσεις για την απομάκρυνση Ουκρανών προς τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Ουκρανία: 11χρονος ταξίδεψε ολομόναχος μέχρι τη Σλοβακία

Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλει τις ρωσικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν δρόμους και «καταστρέφουν λεωφορεία» τα οποία μεταφέρουν τους αμάχους έξω από τις ζώνες μάχης

O Ανατόλ Φεντορούκ, δήμαρχος της πόλης Μπούτσα του Κιέβου, δήλωσε πως τα πυρά του στρατού στην περιοχή είναι σφοδρά και συνεχή. Ο ίδιος λέει πως πύραυλοι συνεχίζουν να πέφτουν, παρά την κατάπαυση του πυρός. 

«Δεν μπορούμε καν να μαζέψουμε τα πτώματα, καθώς οι επιθέσεις δε σταματούν καθόλου», λέει ο Ανατόλ Φεντορούκ, τονίζοντας πως τα σκυλιά τρώνε τα πτώματα από τους δρόμους. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τον Ζελένσκι να τα παρατήσει        

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ουκρανία: «Ο Πούτιν σκοτώνει παιδιά συνειδητά και κυνικά»

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Αυτό περιμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», αναφέρει προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν, επίσης, μια τέτοια κίνηση.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά διεφθαρμένος, ανατράπηκε το 2014 από φιλοδυτικές διαδηλώσεις. Έκτοτε ο 71χρονος ζει εξόριστος στη Ρωσία. Στη χώρα του έχει καταδικαστεί ερήμην σε 13 χρόνια κάθειρξη για προδοσία. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει τον Γιανουκόβιτς ως πρόεδρο.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top