Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δε θα παραδοθούμε»

Ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στη Μαριούπολη

Την ώρα που γίνεται προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και απομάκρυνση των αμάχων σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σήμερα σε νέες δηλώσεις, με τις οποίες κάλεσε ξανά σε διάλογο τον Πούτιν. 

«Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αποκάλυψε πως ένα παιδί στη Μαριούπολη πέθανε από αφυδάτωση, καθώς η πόλη δεν έχει νερό, προμήθειες αλλά ούτε και ρεύμα. 

«Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», είπε αρχικά ο Ουκρανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News. 

Ουκρανία: Έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του πριν φύγει από τη χώρα

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο ζητά από την Ουκρανία να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, αλλά και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

«Χάσαμε το ενδιαφέρον μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του. Η Συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και τη σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Kατάπαυση του πυρός σε πέντε πόλεις - Nεκρά παιδιά και άμαχοι

Σημείωσε επίσης, αναφερόμενος στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ότι «η Ουκρανία δε θέλει να είναι μια χώρα που “πέφτει στα γόνατα” και ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

Σχετικά με τις περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς ο Ζελένσκι μίλησε για εγγυήσεις ασφαλείας. «Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν πλην της Ρωσίας».

«Πρέπει ο Πούτιν να έρθει σε διάλογο»

Παράλληλα, είπε ότι το βασικό θέμα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη (σ.σ.: Κριμαία, Ντονμπάς), οι οποίοι θέλουν να ανήκουν στην Ουκρανία. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται τώρα», είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ζελένσκι αποκαλεί έμμεσα τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», αναφέροντας πως «όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν στη γη μας, όλοι οι άνθρωποι που έδωσαν εντολές, είναι όλοι εγκληματίες πολέμου». Επίσης, λέει πως ο Ρώσος Πρόεδρος «είναι ικανός να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε». 

Ουκρανία: «Ο Πούτιν σκοτώνει παιδιά συνειδητά και κυνικά»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι στην πολιορκημένη από τους Ρώσους Μαριούπολη, ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση, γιατί στην πόλη δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό ούτε και ρεύμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, τα νοσοκομεία στη Μαριούπολη επίσης έχουν ελλείψεις σε αντιβιωτικά και παυσίπονα, με γιατρούς να αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και εγχειρίσεις χωρίς αυτά!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top