Ουκρανία: Το Τάγμα Αζόφ επιτέθηκε σε αμάχους στη Μαριούπολη

Καταγγελίες ότι οι Ρώσοι χτύπησαν και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Το Τάγμα Αζόφ χτύπησε αυτοκινητοπομπή αμάχων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφονται 2 νεκροί και 4 τραυματίες.

Ουκρανία: Το Τάγμα Αζόφ και ο ρόλος του στην ουκρανική κρίση

Νωρίτερα είχε ακυρωθεί και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την υπό πολιορκία Μαριούπολη. Αυτοκινητοπομπή που μετέφερε γυναίκες και παιδιά δεν κατάφερε να φύγει από την πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

πολεμος

Η Ρωσία παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και ακυρώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. 

 

 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». 

πρόσφυγες

Χιλιάδες άμαχοι δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να φύγουν από τη Μαριούπολη

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

 

 

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι έριξαν ρουκέτες σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο» λένε οι Ουκρανοί

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με ρουκέτες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, με τους φόβους για μια ανυπολόγιστη καταστροφή στην Ουκρανία -και όχι μόνο φυσικά- να εντείνονται.

Βίντεο από τη στιγμή που ρουκέτες πλήττουν το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο

Οι δυνάμεις του Πούτιν φέρονται να επιτέθηκαν στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο με τους Ουκρανούς να προειδοποιούν πως η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε μια «μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή».

Η επίθεση αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά το ρωσικό χτύπημα στο μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ευρώπης, στην Ζαπορίζια, που προκάλεσε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά.

 

 

Στο Ινστιτούτο του Χάρκοβο, όπου σημειώθηκε η νέα επίθεση, υπάρχει μια εγκατάσταση που ονομάζεται «Neutron Source» και στην οποία υπάρχει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας για σκοπούς έρευνας.

Την ίδια ώρα το ίδιο το Χάρκοβο είναι μια πόλη που έχει υποστεί πολλές καταστροφές στο κέντρο του, μετά την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων που συνεχίζεται.

Ουκρανία: Το αεροδρόμιο Βινίτσια κατεστράφη ολοσχερώς 

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, που βρίσκεται 200 χλμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσικές ρουκέτες.

 

 

«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια, μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων», είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram. 

 

 

«Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

 

 

Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.

Ουκρανία: Σκάβουν χαρακώματα στο Κίεβο αναμένοντας τη μεγάλη επίθεση

Παράλληλα, Ουκρανοί στρατιώτες ενίσχυσαν την άμυνα γύρω από το Κίεβο, σκάβοντας χαρακώματα, κλείνοντας δρόμους και επικοινωνώντας με μονάδες πολιτικής άμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές και επιτέθηκαν σε κοντινές πόλεις και χωριά.

 

 

Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις και οι πολίτες εθελοντές σκάβουν χαρακώματα, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων, καθώς οι φόβοι για πλήρη επίθεση εξαπλώνονται.

χαρακώματα

Στο Κίεβο οι κάτοικοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση της Ρωσίας

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έχει εξαπολύσει τις σκληρότερες επιθέσεις της στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, πολιορκώντας πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και θύματα.

Το Κίεβο έχει γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες μέχρι στιγμής, αλλά έντονες μάχες μαίνονται στις γύρω πόλεις και χωριά και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο σήμερα με στρατιωτικά του οχήματα να κινούνται κοντά στην πρωτεύουσα.

αναχώματα

Μεταλλικά αντιαρματικά φράγματα έχουν στηθεί στους δρόμους της πόλης

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που κινηματογραφήθηκε το Σάββατο στην περιοχή του Κιέβου, έδειξε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα, με σωρούς από σάκους άμμου και τσιμεντένιες πλάκες σε έναν κεντρικό δρόμο, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες έλεγχαν προσεκτικά τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ένας δρόμος αποκλείστηκε από μεταλλικά αντιαρματικά φράγματα αποκαλούμενος «σκαντζόχοιρος» και στήθηκαν θέσεις πολυβόλων. 

αντιαρματικά φράγματα

Στο Κίεβο αναμένουν τη ρωσική επίθεση

Βόμβες μολότοφ αναπτύχθηκαν στην άκρη του δρόμου, καθώς οι πολίτες ορκίστηκαν να συμμετάσχουν στη μάχη για την προστασία του Κιέβου.

«Είμαστε εξοπλισμένοι 100%,» είπε ένας στρατιώτης στο βίντεο. «Οι θέσεις είναι προετοιμασμένες, τις έχουμε φτιάξει και απλά περιμένουμε να τους αντιμετωπίσουμε... Θα νικήσουμε».

Ιρπίν

Στην πόλη Ιρπίν βομβαρδίστηκε γέφυρα, κάτω από την οποία αναζήτητσαν καταφύγιο άμαχοι

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη, αλλά να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε το Ιρπίν

Στο Ιρπίν, μια πόλη περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή αναγκάστηκαν να καλυφθούν όταν οι πύραυλοι έπληξαν σημείο κοντά στην πόλη, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

 

 

Στρατιώτες και κάτοικοι βοηθούσαν ηλικιωμένους να σπεύσουν σε ένα λεωφορείο γεμάτο τρομοκρατημένους ανθρώπους, κάποιοι πανικόβλητοι καθώς περίμεναν να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος.

Ουκρανία: Πάνω από 1,5 εκατ. οι πρόσφυγες

Οι μάχες οδήγησαν περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Εκατομμύρια άλλοι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό οδεύουν προς ασφαλή προς το παρόν μέρη της δυτικής Ουκρανίας.

άμαχοι πρόσφυγες

Εκατομμύρια άμαχοι έχουν φύγει από την Ουκρανία για γειτονικές χώρες

Άνδρες σε μάχιμη ηλικία επιστρατεύτηκαν και έλαβαν εντολή να παραμείνουν στη χώρα και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον λαό του να κάνει ό,τι μπορεί για να απωθήσει τους Ρώσους.

Η Κατερίνα Λασκάρι, στέλεχος εταιρείας παραγωγής, εγκατέλειψε την πόλη της, το Κίεβο, αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής.

Έφτασε σε ένα μικρό χωριό 50 χιλιόμετρα μακριά, όπου η οικογένειά της έχει ένα σπίτι, και μένει εκεί με τον τρίχρονο γιο της, Σιμόν, την έγκυο αδερφή της, η οποία πρόκειται να γεννήσει σε δύο εβδομάδες και τους γονείς τους .

κόσμος στο τρένο

Χιλιάδες κόσμου αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου

«Για να πω την αλήθεια, το ζω λες και είναι 10 χρόνια», είπε στο Reuters μέσω Zoom για τις πρώτες 10 ημέρες του πολέμου.

«Φυσικά, είμαι φοβισμένη όπως όλοι, αλλά έχω τόσους πολλούς ανθρώπους για τους οποίους είμαι υπεύθυνη. Είμαι υπεύθυνη για την οικογένειά μου, είμαι υπεύθυνη για την επιχείρησή μου», πρόσθεσε.

κατεστραμμένη πόλη

Δεκάδες πόλεις της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

«Αλλά για να πω την αλήθεια, νόμιζα ότι θα φοβόμουν ακόμα περισσότερο. Τώρα νιώθω στρατιώτης. Νιώθω ότι έχω πολλή ενέργεια για να πολεμήσω, γιατί ξέρω ότι θα νικήσουμε».

Ουκρανία: Η Ρωσία σχεδιάζει να περικυκλώσει την πόλη Ντνίπρο

Η Ρωσία συγκεντρώνει επίσης δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Facebook, ο Ολεκσέι Ντανίλοφ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας. 

άμαχοι

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας είναι ανηλεείς

«Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει και να καταλάβει το Κίεβο», είπε ο ίδιος.

Ξεχωριστά, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει 639 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για την υποστήριξη της οικονομίας της, στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top