Ουκρανία: Το Τάγμα Αζόφ και ο ρόλος του στην ουκρανική κρίση

Οι σχέση του με ακροδεξιές ομάδες και οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις μάχες στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο το διαβόητο Τάγμα Αζόφ, μετά από καταγγελία της ρωσικής πρεσβείας ότι τα μέλη του τρομοκρατούν κατοίκους στη Μαριούπολη. 

Μάλιστα η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Τάγμα Αζόφ ότι ευθύνεται για το μακελειό στο ουκρανικό χωριό Σαρτανά με τους δέκα νεκρούς Έλληνες ομογενείς. 

Ουκρανία: Τι είναι το Τάγμα Αζόφ

Το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική ακροδεξιά και νεοναζιστική μονάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη, στην Αζοφική θάλασσα.

Τάγμα Αζόφ

Μέλη του Τάγματος Αζόφ

Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης Patriot of Ukraine και της Εθνικοσοσιαλιστικής Συνέλευσης.

Πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014, κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

πολεμιστής του τάγματος Αζόφ

Μέλη του τάγματος Αζόφ έχουν πάρει μέρος στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 έως σήμερα

Τα μέλη του είναι από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ρωσικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις αποσχιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Έχει συνδεθεί με τους  νεοναζί και αρκετά μέλη του φορούν νεοναζιστικά σύμβολα και σύμβολα των SS. Το σύμβολο του τάγματος που φέρουν στα μανίκια τους τα μέλη του είναι ένας πλάγιος Ρούνος, ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα), το οποίο προφέρεται Βόλφσανγκελ.

Πότε δημιουργήθηκε το Τάγμα Αζόφ

Στις 13 Απριλίου 2014, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Aρσέν Αβάκοφ  εξέδωσε διάταγμα που επέτρεπε τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. 

Αζόφ

Διατηρούν δεσμούς με το νεοναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας

Έτσι δημιουργήθηκε το Τάγμα Αζόφ στις 5 Μαΐου 2014 στο Μπερντιάνσκ.

Ο  Αρσέν Αβάκοφ θεωρείται ένας από τους κύριους προστάτες της ομάδας,  ο οποίος επέτρεψε την επέκταση και αργότερα την ενσωμάτωση των παραστρατιωτικών δυνάμεων στην Εθνική Φρουρά. Ο Άβακοφ υποστήριξε ενεργά την κοινοβουλευτική υποψηφιότητα των μελών του, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Τάγμα να διχαστεί και να χωριστεί σε δύο υποομάδες το National Corps Party και το Azov Civil Corps.

Αζόφ παιδιά

Το Τάγμα Αζόφ διατηρεί παιδικές κατασκηνώσεις

Οι στενοί δεσμοί της παραστρατιωτικής ομάδας με τους νεοναζιστές αποδεικνύεται και από τους στενούς δεσμούς των διοικητών της με το νεοναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας. 

Ο επί χρόνια διοικητής του Τάγματος Αζόφ και νυν αρχηγός στο Εθνικό Σώμα, Μαξίμ Ζορίν, διευκολύνει την εκπαίδευση εθελοντών και τη στρατολόγηση νέων μελών σε τοποθεσίες όπου ο Χίτλερ είχε μιλήσει στο παρελθόν. 

Επιπλέον, ο σημερινός διοικητής, Ντένις Προκοπένκο βρίσκεται στη μονάδα από την πρώτη μέρα και διατηρεί την κομματική και ναζιστική κουλτούρα της.

Γυμνάσια Αζόφ

Το Τάγμα Αζόφ πραγματοποιεί γυμνάσια σε περιοχές, όπου είχε δώσει ομιλίες ο Χίτλερ

Το 2018, το Εθνικό Σώμα δημιούργησε ένα νέο παρακλάδι του Τάγματος Αζόφ γνωστό ως National Druzhyna, μια συμμορία του δρόμου που αποτελείται από 600 μέλη. Αυτή η ομάδα ήταν υπεύθυνη για πολλαπλές βίαιες επιθέσεις εναντίον Ρομά, Εβραίων και άλλων μειονοτικών ομάδων, καθώς και πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών.

Μέλη του φέρεται να πραγματοποίησαν στρατιωτική εκπαίδευση για τους κατοίκους της Μαριούπολης την περασμένη Κυριακή για να τους διδάξουν αυτοάμυνα σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το τάγμα του Αζόφ, εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως Ειδική Αστυνομική Δύναμη.

Τάγμα Αζόφ: Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν συνδέσει το τάγμα Αζόφ με εγκλήματα πολέμου όπως μαζικές λεηλασίες, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια.

Αζόφ

Η ομάδα έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου

Μια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας από τον Μάρτιο του 2016 ανέφερε ότι η οργάνωση είχε συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το Τάγμα Αζόφ μέσα και γύρω από το Shyrokyne (31 χλμ ανατολικά της Μαριούπολης), από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα.

Επίσης μαζικές λεηλασίες τεκμηριώθηκαν σε κατοικίες πολιτών, καθώς και στόχευση περιοχών αμάχων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, έχει το δικό του πολιτικό κόμμα, δύο εκδοτικούς οίκους, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά και μια ομάδα πολιτοφυλάκων, η οποία περιπολεί στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων μαζί με την αστυνομία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top