Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα

Ένας νεκρός στο Μπρόβαρι - Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 (ώρα Ελλάδας). 

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επιβάλλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG και τα στελέχη της

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι, εάν υπάρξει, η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως.

Κίεβο

Καπνοί πάνω από το Κίεβο

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ποιοι είναι οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι φίλοι του Πούτιν που «κυνηγά» η Δύση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς». 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός ενώ υπάρχει κι ένας ακόμα τραυματίας στο χωριό Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου. 

Ουκρανία: Πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Ουκρανία πόλεμος

Σιερήνες πολέμου ακούγονται στο Κίεβο

Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι Άμαχοι στο Ντονμπάς

Γίνεται εκτενής βομβαρδισμός με αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και πυροβολικό μεγάλης ακτίνας δράσης στις βσικές υποδομές της Ουκρανίας όπως αεροδρόμια, βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας, γέφυρες, λιμάνια, αεράμυνα.κτλ μέχρι και το Κίεβο.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ακολουθήσει εισβολή με άρματα για την κατάληψη των εδαφών. 

Το υπουργείο ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δε βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ουκρανία: Εισβολή ευρείας κλίμακας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ουκρανία: Τανκς από το Ντονέτσκ στοχεύουν την Μαριούπολη

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μετέδωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

ΕΕ: Σε ισχύ η δέσμη κυρώσεων για τη Ρωσία - Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Σειρήνες ηχούν τα τελευταία λεπτά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη και καλούν τον κόσμο να πάει στα καταφύγια.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων σε κεντρικούς δρόμους του Κιέβου με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν την πόλη.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στη Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα για 30 μέρες

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Ο Πούτιν θέλει «διπλωματικές λύσεις» και στέλνει στρατεύματα στη Λευκορωσία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Ουκρανία: Θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος 

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετέδωσαν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Πόλεμος Ουκρανία: Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι «επέλεξε να εξαπολύσει έναν πόλεμο εκ προμελέτης εναντίον της Ουκρανίας», μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του Πούτιν που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν Θέλει Να Επαναχαράξει Τα Σύνορα Της Ευρώπης

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», συνέχισε.

Κρίση στην Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία για επιπτώσεις στην Ελλάδα  

Πρόσθεσε ακόμα πως θα μιλήσει αργότερα σήμερα για τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τη ρωσική επίθεση

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ουκρανία: Η Ρωσία εκκενώνει την πρεσβεία - «Νεκρές οι συμφωνίες του Μινσκ»

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους του», κατέληξε ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top