ΕΕ: Σε ισχύ η δέσμη κυρώσεων για τη Ρωσία - Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

«Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση/ (23/2/22)

Η ΕΕ ενέκρινε δέσμη κυρώσεων ως απάντηση στη ρωσική αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή. 

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων και στην επακόλουθη απόφαση να στείλει ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές αυτές.

Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» δήλωσε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας

Η δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε σήμερα περιλαμβάνει:

- Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου κυρώσεων, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα ώστε να καλύψουν και τα 351 μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις- τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές επιχειρήσεις στα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές- ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί, οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο στην εισβολή και τις ενέργειες αποσταθεροποίησης- και άτομα που είναι υπεύθυνα για την καθοδήγηση ενός πολέμου παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Μπόρις Τζονσον: Στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία με «θανατηφόρα όπλα»

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

- Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν το εμπόριο από τις δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα αισθανθούν σαφώς τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα εισάγει ιδίως απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα για 30 μέρες

- Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει τομεακή απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας τη δυνατότητα πρόσβασης του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Η ΕΕ καλεί επίσης άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Ο Πούτιν θέλει «διπλωματικές λύσεις» και στέλνει στρατεύματα στη Λευκορωσία

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει ταχέως ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη και δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερόμενων προσώπων, θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Τα περιοριστικά μέτρα για τις παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα εφαρμοστούν με τους σημερινούς πρόσθετους καταλόγους σε συνολικά 555 φυσικά πρόσωπα και 52 οντότητες.

Της Μαρίας Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top