Μετάλλαξη Όμικρον: Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι που νοσούν στη Μποτσουάνα

Για «άδικη μεταχείριση» κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της χώρας

Αλαλούμ με τις αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (30/11)

Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε σήμερα πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Harvard απαντά σε τέσσερα βασικά ερωτήματα

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί. 

Δεκαέξι άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Τέσσερα κρούσματα σε πλήρως εμβολιασμένους στη Γερμανία

Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορωνοϊού που βρέθηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε 100 μέρες»

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή, οι μεταλλάξεις της οποίας ήταν διαφορετικές από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πολύ γρήγορα περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Μποτσουάνα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Υπήρχε στην Ευρώπη πριν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική;

Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.

«Δυστυχώς... το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι η παραλλαγή προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.

Μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνη για παιδιά κάτω των δύο ετών

Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει. Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top