Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορεί να έχουμε γρήγορα εμβόλιο» λέει η AstraZeneca

Δύο κρούσματα από Αφρική στη Μεγάλη Βρετανία - Πού υπάρχουν υποψίες

Μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν πως υπάρχουν κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Η Γερμανία και η Τσεχία ανακοίνωσαν πως υπάρχουν ύποπτα κρούσματα που έχουν ταξιδέψει από τη νότια περιοχή της Αφρικής, ενώ η Ολλανδία δήλωσε πως υπάρχουν 61 επιβάτες που έφτασαν στη χώρα και μάλλον έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί την Ευρώπη-Πού εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα

Πριν από λίγο, ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν στη χώρα δύο κρούσματα  που συνδέονται μεταξύ τους και σχετίζονται με ταξίδι στη νότια Αφρική. 

Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται από COVID-19;

Ο βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca δήλωσε σήμερα ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παρασκευαστεί «πολύ γρήγορα» κατά της νέας μετάλλαξης από τη Μποτσουάνα. 

Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχονα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της βαριάς νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από την Αφρική

Ο ίδιος είπε στο πρόγραμμα του BBC, Today, ότι ενώ πιθανόν να περάσουν εβδομάδες μέχρι οι επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων της Όμικρον, οι περισσότερες από αυτές είναι παρεμφερείς με εκείνες που συναντώνται σε άλλες παραλλαγές.

«Παρότι αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν σε άλλες παραλλαγές, τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτρέπουν την σοβαρή νόηση καθώς μετακινούμαστε από την Άλφα, τη Βήτα, τη Γάμμα, την Δέλτα», σημείωσε.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Επανέλεγχος στα θετικά τεστ των τελευταίων 15 ημερών

«Τουλάχιστον εικάζοντας, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε μια νέα παραλλαγή αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση, αλλά πράγματι χρειάζεται να περιμένουμε πολλές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε».

Όπως τόνισε ο καθηγητής, «είναι υπερβολικά απίθανο να συμβεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας στον εμβολιασμένο πληθυσμό, όπως είδαμε πέρυσι».

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: «Μπλόκο» των 27 στα ταξίδια από τη νότια Αφρική

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό να αναβαθμιστούν τα εμβόλια αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο Πόλαρντ απάντησε: «Οι διαδικασίες της παρασκευής ενός νέου εμβολίου είναι όλο και περισσότερο αποτελεσματικές. Επομένως, αν χρειαστεί, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top