Τουρκία: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν από την συμφωνία με την Ισπανία

Διπλωματικές πηγές: Παραστάσεις ελληνικής πλευράς για εξαγωγές όπλων

Το ρεπορτάζ της Μαρίας Τσιλινίκου για τη συμφωνία Ισπανίας - Τουρκίας/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (18/11/21)

Η Τουρκία κάνει συμμαχία με την Ισπανία για νέα εξοπλιστικά προγράμματα «απαντώντας» στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να «χωνέψει» πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο με την συμφωνία Αθήνας -Παρισιού. Έτσι, χτύπησε την πόρτα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για να αγοράσει όπλα. «Ονειρεύεται» να ολοκληρώσει το ελικοπτεροφόρο και στη συνέχεια να αγοράσει  φρεγάτες, υποβρύχια και αεροπλανοφόρο.

Έντονα ενοχλημένη η Αθήνα από τη συμφωνία Σάντσεθ – Ερντογάν

H  ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσφορία της  στην διαφαινόμενη συμμαχία Ισπανίας -Τουρκίας δια στόματος Γιάννη Οικονόμου, o οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όφειλε ο σοσιαλιστής Σάντσεθ να λάβει υπόψη του τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». 

Διπλωματικές πηγές: Παραστάσεις ελληνικής πλευράς όσον αφορά εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία

Η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: «Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση». 

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top