Κορωνοϊός: Χάπι και από τη Pfizer - Μειώνει νοσηλείες και θανάτους κατά 89%

Πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι ενάντια στον κορωνοϊό

Μετά τη Merck και η Pfizer ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε χάπι εναντίον του κορωνοϊού, που μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που έλαβαν το φάρμακο τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. 

Κορωνοϊός: «Πάντα πρέπει να είναι στο τραπέζι το lockdown»

Πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και, όπως ανακοίνωσε, η Pfizer μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Νέα μέτρα: Με self test τα παιδιά 0-18 ετών σε καταστήματα και εστίαση

Στην κλινική δοκιμή με πάνω από 1.200 ασθενείς της Covid-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εκείνοι που έλαβαν τα χάπια της Pfizer είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν εικονικά σκευάσματα.

Κορωνοϊός: Αύξηση της μετάδοσης στους εργασιακούς χώρους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, κανείς απ’ αυτούς που έλαβαν το χάπι δεν έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με δέκα άτομα που έλαβαν Placebo (ψευδοφάρμακο). 

Χάπι Merck: Έρχεται και στην Ελλάδα - Σε ποιους θα χορηγείται

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με τα συγκεκριμένα χάπια, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστών Αρχών, μπορεί «να εξαλείψει έως και εννέα από τις δέκα εισαγωγές σε νοσοκομεία».

Όπως επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι, πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους σε ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο σημειώνουν ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει θεραπεία που χορηγείται από το στόμα», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα υγείας της Emory School of Medicine, δρ. Κάρλος Ντελ Ρίο. «Αν μπορούν οι ασθενείς να ξεκινούν τη θεραπεία νωρίς, προτού νοσήσουν βαριά και καταλήξουν, όλοι θα βγουν κερδισμένοι στη μάχη κατά της Covid-19», πρόσθεσε η δρ. Σιμόν Γουάιλντς, λοιμωξιολόγος του South Shore Health.

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα χάπια αυτά δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, που είναι μακράν ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο με Covid-19, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χορηγηθούν έγκαιρα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ή σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top