Χάπι Merck: Έρχεται και στην Ελλάδα - Σε ποιους θα χορηγείται

Το χάπι για τον κορωνοϊό δίνεται για ήπια έως μέτρια συμπτώματα

Στο εσωτερικό της φαρμακοβιομηχανίας Merck όπου παράγονται τα αντιικά χάπια κατά του κορωνοϊού- ΑΡ

Μετά το εμβόλιο, νέα όπλα αποκτούν οι επιστήμονες στη φαρέτρα τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως η θεραπεία μέσω των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και το χάπι της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck, το οποίο έλαβε χθες το «πράσινο φως» από τη βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας. 

Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί σύντομα το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η παραγωγή των φαρμάκων δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων και οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν.

Κορωνοϊός: Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για το νέο αντιικό χάπι της Merck

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά του Covid-19, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο EMA προσπαθεί, επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.

Κορωνοϊός χάπι: Πόσο βοηθά τους ασθενείς

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν σε άρθρο τους τα νεότερα δεδομένα για το χάπι της Merck.

Εγκρίθηκε από τη Μ. Βρετανία το χάπι της Μerck κατά του κορωνοϊού

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι του Covid-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

ΕΜΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το χάπι κατά του κορωνοϊού

Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευθούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαρομαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας.

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης, που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια.

Pfizer: Φέτος τα αποτελέσματα για το χάπι- Γιατί φτιάχτηκε πρώτα το εμβόλιο

Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Χάπι Merck: Η Βρετανία η πρώτη χώρα που το ενέκρινε

Η Βρετανία έγινε χθες η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το χάπι της Merck, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Η Merck ζητά επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του ιού

Αυτά είναι τα πρώτα δισκία κατά του Covid που διατίθενται στην αγορά. Η θεραπεία με το χάπι αυτό μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή της Merck. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top