Εγκρίθηκε από τη Μ. Βρετανία το χάπι της Μerck κατά του κορωνοϊού

Το Lagevrio περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη

Στο εσωτερικό της φαρμακοβιομηχανίας Merck όπου παράγονται τα αντιικά χάπια κατά του κορωνοϊού- φωτογραφία ΑΡ

Η Μ. Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας. 

HΠA: Η φαρμακευτική εταιρία Merck ζητά άδεια να κυκλοφορήσει αντιικό χάπι

Το χάπι θα χορηγείται δύο φορές την ημέρα σε ευάλωτους ασθενείς που θα έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Το φάρμακο είναι σχεδιασμένο να επιδρά στον γενετικό κώδικα του ιού, αποτρέποντας την εξάπλωσή του. Στις κλινικές δοκιμές φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σχεδόν στο μισό.

Η εταιρία Merck που παρασκεύασε το αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού - φωρογραφία ΑΡ

Η εταιρία Merck που παρασκεύασε το αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού - φωτογραφία ΑΡ

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Μ. Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο Lagevrio, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. 

Αναμένεται η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να διευκρινίσουν πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά της Covid-19 στους ασθενείς. 

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάτζιντ Τζάβιντ, χαρακτήρισε τη μέρα «ιστορική», σημειώνοντας ότι η θεραπεία αυτή «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» για τους πιο ευάλωτους πολίτες και τους ανοσοκατεσταλμένους.

EKΠΑ: Πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας έναντι της Covid-19 σε μορφή χαπιού

Ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας, σημειώνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο, υπάρχει παράλληλα έντονη ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με Covid-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

ΕΜΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το χάπι κατά του κορωνοϊού

Πριν από λίγες ώρες, οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με Covid-19. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της Cοvid-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

Η εταιρία Merck που παρασκεύασε το αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού - φωρογραφία ΑΡ

Η εταιρία Merck που παρασκεύασε το αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού - φωτογραφία ΑΡ

Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση Cοvid-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο Covid-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας.

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια.

Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top