AUKUS: Αποκαθίστανται οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ - Επικοινωνία Μπάιντεν - Μακρόν

Η κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών

Μπάιντεν - Μακρόν

Ικανοποιημένες δηλώνουν οι Βρυξέλλες από τις… εξηγήσεις των ΗΠΑ μετά την υπογραφή του αμυντικού συμφώνου AUKUS. Μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν - Μακρόν, οι Ευρωπαίοι νιώθουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν η μία την άλλη στις αποφάσεις και να λύνουν τις διαφορές όταν προκύπτουν». 

AUKUS: Ανακωχή μεταξύ Μακρόν- Μπάιντεν - Επιστρέφει ο Γάλλος πρέσβης

«Οι Σύμμαχοι πρέπει να μιλούν μεταξύ τους», είπε σε ανακοίνωσή του χθες από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, μιλώντας για «θετικές εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ». Ο ίδιος παρουσίασε τη νέα συμφωνία Κομισιόν-Λευκού Οίκου για προμήθεια εμβολίων στον τρίτο κόσμο ώστε να επιτευχθεί σε ένα χρόνο από σήμερα (κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπαν) ο εμβολιασμός του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και φυσικά, αναφέρθηκε εκτενώς και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου και του Αμερικανού προέδρου. 

ΑUKUS: Προς αναβολή οι εμπορικές συζητήσεις ΕΕ - ΗΠΑ λόγω της συμμαχίας

«Χαιρόμαστε που η πολιτική της Κομισιόν για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού συμπεριλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν Μακρόν-Μπάιντεν, καθώς και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται η αναφορά για πιο δυνατή άμυνα της ΕΕ», είπε με νόημα ο Ε. Μαμέρ. Συμπλήρωσε ότι σημαντική για την Ευρώπη -και ειδικά για τη Γαλλία – είναι και η επισήμανση για ασφάλεια στις χώρες του Σαχέλ. «Υπήρξαν καλές και εντατικές συζητήσεις επίσης μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώου Μπορέλ και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη και μεταξύ Επιτρόπων και στελεχών του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος για να συμπληρώσει το παζλ των επαφών. 

Κατόπιν αυτού, η απόφαση των 27 πρέσβεων που αναμένεται σήμερα για την κοινή Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ στο Πίτσμπουρκ στις 29 Σεπτεμβρίου διευκολύνεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει κανονικά. Πηγές έλεγαν ότι, αν δε γίνει, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει ορισμένες κερδισμένες παραχωρήσεις που διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα ανακοινώνονταν επίσημα στο Πίτσμπουργκ. 

Η κοινή ανακοίνωση Μακρόν – Μπάιντεν 

Στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση Μακρόν-Μπάιντεν, οι Βρυξέλλες βλέπουν δύο… βήματα πίσω από πλευράς των ΗΠΑ. 

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα είχε ωφεληθεί από ανοικτές διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε τη συνεχιζόμενη δέσμευσή του από αυτή την άποψη», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι στο εξής, η ΕΕ θα είναι κοινωνός τυχόν νέων εξελίξεων. 

Η πιο σηματνική παραχώρηση του Μπάιντεν προς τη Γαλλία όμως θεωρήθηκε η υπόσχεση να ενισχυθεί η «υποστήριξη της Αμερικής στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ που διεξάγονται από ευρωπαϊκά κράτη». Ο Μακρόν ζητούσε εδώ και καιρό από τη διεθνή κοινότητα -ειδικά από άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ- να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην αποστολή της Γαλλίας στο Μάλι. Και τώρα το πήρε ελέω AUKUS. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top