ΑUKUS: Προς αναβολή οι εμπορικές συζητήσεις ΕΕ - ΗΠΑ λόγω της συμμαχίας

Η Ευρώπη θέλει να δείξει τη δυσαρέσκειά της για τη σύμβαση των υποβρυχίων

Συμφωνία AUKUS: Η Γαλλία θεωρεί ότι βρίσκεται σε «κρίση» με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων- ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων Star 18/9/21

Προς... αναβολή πάει η προγραμματισμένη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ που θα γινόταν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Είναι μία μόνο από τις επιπτώσεις της συμμαχίας AUKUS, για την οποία συζήτησαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. 

Συμφωνία AUKUS: Η στήριξη των 27 ΥΠΕΞ στη Γαλλία από τη Νέα Υόρκη

Η πίεση του Γάλλου υπουργού ήταν έντονη και οι περισσότεροι Υπουργοί συμφώνησαν ότι αν οι Βρυξέλλες θέλουν να δείξουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τον τρόπο που η Αυστραλία και οι άλλοι σύμμαχοι συμπεριφέρθηκαν στη Γαλλία, τότε πρέπει κάπως να το δείξουν. Η αναβολή του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) είναι ένας τρόπος. 

Στην παράλληλη συνάντηση που είχαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη χθες, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Γαλλία και εξέφρασαν την άποψη ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της. 

AUKUS - Γάλλος ΥΠΕΞ: «Σοβαρή κρίση» στις σχέσεις με ΗΠΑ και Αυστραλία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση της Γαλλίας για μια σύντομη αναβολή της συνάντησης, ενώ ο επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι η σχέση ΕΕ-ΗΠΑ είναι ώριμη για μια «παύση και επανεκκίνηση».  

Η κρίση σχετικά με μια ακυρωθείσα σύμβαση υποβρυχίων έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που περίμενε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά, ακόμη και έτσι, η όποια εμπλοκή είναι πιθανό να είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν να διατηρήσουν ισχυρές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.  

Το θέμα θα τεθεί ενώπιον των απεσταλμένων της ΕΕ την Παρασκευή. Είδαμε το σχέδιο ανακοίνωσης για τη συνάντηση του Πίτσμπουργκ, το οποίο στοχεύει στον περιορισμό της Κίνας. Θα χρειαστεί πολύ, πολύ περισσότερος χρόνος για την ΕΕ προκειμένου να επεξεργαστεί αν το νέο αμυντικό σύμφωνο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία θα κινητοποιήσει τις προσπάθειες που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό για την ενίσχυση του αμυντικού σχεδίου της ΕΕ.   

Την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητήσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου πραγματοποίησαν χθες οι Υπουργοί γενικών υποθέσεων. Στην ατζέντα, με αφορμή (και) την AUKUS έχει ήδη προστεθεί το θέμα του γεωστρατηγικού ρόλου της ΕΕ, αλλά και της ενεργειακής κρίσης με την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος στην ΕΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους εταίρους για τα αποτελέσματα της συνάντησης EU MED9. 

Το θέμα της Τουρκίας -και οι προκλητικές ενέργειες στο Βαρώσι- δεν είναι σημείο της ατζέντας προς το παρόν -το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Σλοβενία στις 6 Οκτωβρίου. 

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top