Συμφωνία AUKUS: Η στήριξη των 27 ΥΠΕΞ στη Γαλλία από τη Νέα Υόρκη

Μπορέλ: «Η γαλλοαμερικανική διένεξη πλήττει την ΕΕ στο σύνολό της»

Συμφωνία AUKUS: Η Γαλλία θεωρεί ότι βρίσκεται σε «κρίση» με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων- ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων Star 18/9/21

Τη στήριξή τους στη Γαλλία για το πλήγμα που δέχθηκε από τη συμφωνία AUKUS εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη.

Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο Zοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης.

AUKUS: «Αντίποινα» από τη Γαλλία– Ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ - Αυστραλία

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.

Στηλίτευσε τη συμφωνία αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού». Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι η Ένωση πιάστηκε εξαπίνης από την ανακοίνωση της συμφωνίας και ζήτησε περισσότερη συνεργασία και λιγότερο διχασμό για να επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Γαλλία: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την πολιτική Τραμπ για μονομερείς ενέργειες»

Από την πλευρά του ο Ζαν Υβ Λεντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι συνεχίζει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για μονομερείς ενέργειες και έλλειψη σεβασμού προς συνεργάτες και συμμάχους.

AUKUS - Γάλλος ΥΠΕΞ: «Σοβαρή κρίση» στις σχέσεις με ΗΠΑ και Αυστραλία

«Είμαστε σύμμαχοι, συζητάμε μεταξύ μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από διαφορετικές στρατηγικές, για τον λόγο αυτό υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης αυτή τη στιγμή. Αυτό που απαιτείται είναι εξηγήσεις και ξεκαθάρισμα και ίσως πάρει χρόνο» πρόσθεσε, εκφράζοντας την οργή του Παρισιού για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. 

Σαρλ Μισέλ: Ακατανόητη η κίνηση των τριών χωρών για τη συμφωνία AUKUS

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να καταλάβει την κίνηση από τις τρεις αυτές χώρες. «Γιατί; Γιατί με τη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν η Αμερική επιστρέφει. Αυτό ήταν το ιστορικό μήνυμα που εστάλη από τη νέα κυβέρνηση και τώρα έχουμε απορίες. Τι σημαίνει η επιστροφή της Αμερικής; Δεν γνωρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Τo ενδιαφέρον στρέφεται, πλέον, στην επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Γάλλο ομόλογό του στο πλαίσιο προσπάθειας κατευνασμού της γαλλικής οργής.

«Ανυπομονούμε» για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή».

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top