AUKUS: Ανακωχή μεταξύ Μακρόν- Μπάιντεν - Επιστρέφει ο Γάλλος πρέσβης

Πού κατέληξαν οι δύο ηγέτες μετά τη χθεσινή τους συζήτηση

Βίντεο από τις κοινές δηλώσεις Μπάιντεν, Τζόνσον, Μόρισον για τη συμφωνία AUKUS- 16/9/21

»Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν μίλησαν στις 22 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της ανακοίνωσης της 15ης Σεπτεμβρίου- συμμαχίας AUKUS.

ΑUKUS: Προς αναβολή οι εμπορικές συζητήσεις ΕΕ - ΗΠΑ λόγω της συμμαχίας

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα είχε ωφεληθεί από ανοικτές διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε τη συνεχιζόμενη δέσμευσή του από την άποψη αυτή.

Συμφωνία AUKUS: Η στήριξη των 27 ΥΠΕΞ στη Γαλλία από τη Νέα Υόρκη

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία εμπεριστατωμένων διαβουλεύσεων, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση εμπιστοσύνης και την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων προς την κατεύθυνση κοινών στόχων. Θα συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές συνεννοήσεις και να διατηρήσουν τη δυναμική αυτής της διαδικασίας.

AUKUS: «Αντίποινα» από τη Γαλλία– Ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ - Αυστραλία

O Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο Γάλλος πρέσβης θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει εντατικές εργασίες με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Tζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ινδο-Ειρηνικό που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του κοινού τους αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ που διεξάγονται από ευρωπαϊκά κράτη.

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top