Λιθουανία: «Μην αγοράζετε κινεζικά κινητά ή πετάξτε τα όσοι τα έχετε»

Τι έδειξε κυβερνητική έκθεση από τον οργανισμό κυβερνοασφάλειας της χώρας

κινητό τηλέφωνο

Σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν κινεζικά κινητά τηλέφωνα αλλά και να τα πετάξουν όσοι τα έχουν ήδη, έκανε το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας. Η σύσταση ήρθε μετά από τα αποτελέσματα κυβερνητικής έκθεσης, που έδειξαν ότι οι συσκευές είχαν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας, σύμφωνα με το Reuters.

Τα τηλέφωνα που πωλούνται στην Ευρώπη από τον κινεζικό κολοσσό των smartphone Xiaomi Corp (1810.HK) έχουν ενσωματωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν και να λογοκρίνουν όρους όπως «Ελεύθερο Θιβέτ», «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «δημοκρατικό κίνημα», όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας, χθες Τρίτη.

«Η δυνατότητα στο λογισμικό τηλεφώνου Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας στην έκθεση.

Η σύστασή μας είναι να μην αγοράσετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγείτε από αυτά που έχετε ήδη αγοράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Margiris Abukevicius

Η Xiaomi δεν έκανε κανένα σχόλιο σε ερώτημα του Reuters

Οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας επιδεινώθηκαν πρόσφατα. Η Κίνα ζήτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είπε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους, αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στη Λιθουανία θα ονομαζόταν Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν.  Οι αποστολές της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το όνομα της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας μια αναφορά στο ίδιο το νησί, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της έδαφος.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν μίλησε στην πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Simonyte την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία εξέφρασε την υποστήριξη για τη χώρα της ενόψει της πίεσης από την Κίνα.

Η έκθεση του National Cyber Centre ανέφερε επίσης ότι το τηλέφωνο Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη. Ένα ελάττωμα ασφαλείας βρέθηκε επίσης στο τηλέφωνο P40 5G από την κινεζική Huawei (HWT.UL), αλλά κανένα δε βρέθηκε στο τηλέφωνο ενός άλλου κινέζου κατασκευαστή, της OnePlus, ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος της Huawei στη Βαλτική είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BNS ότι τα τηλέφωνά της εταιρίας δε στέλνουν εξωτερικά δεδομένα των χρηστών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η λίστα με τους όρους που θα μπορούσαν να λογοκριθούν από τις εφαρμογές συστήματος του τηλεφώνου Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει σήμερα 449 όρους στα κινέζικα και ενημερώνεται συνεχώς.

«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Xiaomi», ανέφερε το Κέντρο στην έκθεση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top