Παραιτήθηκε ο Άντριου Κούομο μετά τα ευρήματα για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποχώρησε από τη θέση του

O Άντριου Κουόμο αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του από το αξίωμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, μετά από τη δημοσίευση ευρημάτων ανεξάρτητης έρευνας σύμφωνα με την οποία παρενόχλησε σεξουαλικά 11 γυναίκες. 

Ο Δημοκρατικός κυρβερνήτης δεχόταν αυξανόμενη πίεση να αποχωρήσει από τη θέση του τόσο από στελέχη του κόμματός του, όσο και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο 63χρονος πολιτικός έχει εκτελέσει χρέη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης από το 2011. 

O Άντριου Κουόμο αποχωρεί μετά την μετάδοση του τηλεοπτικού διαγγέλματος, στο οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του/ AP

Στις 3 Αυγούστου η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, Λετίσια Τζέιμς, έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας που διήρκησε πέντε μήνες και η οποία κατέληξε ότι «ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες και, με αυτές τις πράξεις του, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εκείνη της πολιτείας».

Άντριου Κουόμο: Και τρίτη καταγγελία για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

Η εισαγγελέας διευκρίνισε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν «πρώην και νυν» δημόσιοι υπάλληλοι της πολιτείας.

Οι καταγγελίες εις βάρος του Άντριου Κουόμο ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2011, με όλο και περισσότερες μαρτυρίες από γυναίκες που εργάζονταν μαζί του να «φτάνουν στο φως». 

Τον Μάρτιο ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είχε απορρίψει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από τη θέση του, όμως το κλίμα έγινε πιο δύσκολο γι αυτόν μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων της έρευνας την οποία είχε ζητήσει η Τζέιμς. Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Κουόμο να παραιτηθεί.

Μάλιστα, μία από τις γυναίκες που κατηγορεί τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για σεξουαλική παρενόχληση κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα μήνυση σε βάρος του.

Τζέφρι Επστάιν: Αγωγή κατά του πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Για την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Άντριου Κουόμο έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο αρνήθηκε για άλλη μια φορά όλες τις κατηγορίες, αλλά δήλωσε πως «αναλαμβάνει πλήρως της ευθύνη επειδή προσέβαλε τις γυναίκες μέσω των απερίσκεπτων προσπαθειών του να κάνει χιούμορ ή να δείξει τη στοργή του». 

Τόνισε πως αν αντιμετώπιζε τις κατηγορίες παραμένοντας στη θέση του, θα προκαλούσε παράλυση στην πολιτειακή κυβέρνηση και θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους με εκατομμύρια δολάρια.

O Άντριου Κουόμο αποχωρεί μετά την μετάδοση του τηλεοπτικού διαγγέλματος, στο οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του/ AP

«Πιστεύω, με δεδομένες τις συνθήκες, ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορώ να βοηθήσω τώρα είναι αν παραιτηθώ και επιτρέψω στην κυβέρνηση να επιστρέψει στη διακυβέρνηση, και κατά συνέπεια αυτό θα κάνω», εξήγησε ο Κουόμο.

Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια που αναγκάζεται να παραιτηθεί κυβερνήτης της Νέας Υόρκης λόγω ενός σκανδάλου, μετά τον Έλιοτ Σπίτζερ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2018 εξαιτίας της εμπλοκής του σε ένα κύκλωμα προώθησης ιερόδουλων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top