Βαρώσια- ΗΠΑ: «Πρέπει να μπει τέλος στην επεκτατική πολιτική του Ερντογάν»

Μενέντεζ: «Αν ήταν φίλος των ΗΠΑ δε θα δίχαζε με αυτόν τον τρόπο την Κύπρο»

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για τα Βαρώσια- Η ανακοίνωση του State Department/ ρεπορτάζ Δημήτρη Σουλτογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσενων του Star στις 20/7

Αντιδράσεις προκάλεσαν στις ΗΠΑ οι εμπρηστικές ανακοινώσεις Ερντογάν για αλλαγή του καθεστώστος στα Βαρώσια. Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την Κύπρο, την επίσκεψη Ερντογάν και την τουρκική παραβατικότητα, ενώ ξεκάθαρη θέση κατά του Τούρκου προέδρου πήρε και ο γερουσιαστής των ΗΠΑ- πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενεντέζ, λέγοντας πως αν ήταν φίλος των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας δε θα δίχαζε κατ’ αυτόν τον τρόπο την Κύπρο και πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην επεκτατική πολιτική του Ερντογάν.

Μπορέλ: Απαράδεκτη μονομερής απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, καταδικάζω τα σχέδια του Προέδρου Ερντογάν στα Βαρώσια για ένα ξεχωριστό κράτος στα βόρεια της Κύπρου» τόνισε ο γερουσιαστής με ανακοίνωσή του.

Στιγμιότυπο από τη φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα- φωτογραφία ΑΡ

Στιγμιότυπο από τη φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα- φωτογραφία ΑΡ

«Σε αυτή τη ζοφερή επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, μας υπενθυμίζουν πως τα γεγονότα του 1974 χρησίμευαν μόνο για να διαφυλάξουν την ολοένα και πιο επιθετική και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας εναντίον των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και εκείνων των στενών συμμάχων και συνεργατών μας. Για να είμαστε σαφείς, η εισβολή και η παράνομη κατοχή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί. Όμως, ζητώντας ρητά δύο κράτη στο νησί, παρά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αναζητούν ειδικό καθεστώς για την περιοχή, η Άγκυρα όχι μόνο απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής» σημείωσε ο Μπομπ Μενέντεζ. 

Ερντογάν στα Κατεχόμενα: «Ξέρουμε ποιος είναι ο εισβολέας στην Κύπρο»

Κατέληξε λέγοντας: «Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Γραμματέα Μπλίνκεν για να διερευνήσουν νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίζει πρόσθετες κυρώσεις για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να «κλέψει» από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουμε στη σταθερή δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διχοτόμησης αυτού του νησιωτικού έθνους. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και ότι η Άγκυρα θεωρείται υπόλογη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top