Ερντογάν: Ανακοίνωσε το άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

Θα επιστραφούν περιουσίες και σε Ελληνοκυπρίους υπό όρους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν σήμερα από τα Κατεχόμενα πως ανοίγει το 3,5% της Αμμοχώστου. 

Η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτική και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες, ακόμα και σε Ελληνοκυπρίους, αρκεί να αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Πρόκειται για μια νέα προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας, με τον Τατάρ να δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ακολουθεί την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης. 

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. 

Ο Ερντογάν επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν παρέλειψε επίσης να στρέψει τα πυρά του στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. 

«Οι Ευρωπαίοι ποτέ δε συμπεριφέρθηκαν δίκαια», είπε και πρόσθεσε πως ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.

Επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό, ενώ μίλησε για «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασύρονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το φθινόπωρο ξεκινά εργασίες.

Τέλος σε δηλώσεις του μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας δηλωσε: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε “Βορράς – Νότος”, πλέον λέμε “Τουρκοκυπριακό κράτος”. Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top