Βρετανία: Εξετάζονται «ελευθερίες» στα ταξίδια για τους εμβολιασμένους

Στο τραπέζι τα διαβατήρια εμβολιασμού

Άνοιξαν τα καζίνο και οι αίθουσες θεαμάτων στη Μεγάλη Βρετανία. ap hub video

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη Βρετανία ενδέχεται να επιτραπεί να ταξιδεύουν σε χώρες που κατατάσσονται στην «πορτοκαλί» λίστα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντινα μετά την επιστροφή τους, γράφει η εφημερίδα The Telegraph.

Βρετανία: Παρατείνεται το lockdown - Σε απόγνωση ο τουριστικός κλάδος

Μέχρι σήμερα, όσοι θέλουν να επιστρέψουν από χώρες που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε τεστ για την Covid-19.

Στο τραπέζι τα διαβατήρια εμβολιασμού

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένου του να επιτρέψει σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 να χαρούν διακοπές στο εξωτερικό χωρίς επεμβατική γραφειοκρατία, ένα βήμα που δείχνει ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν επιστρέψει σταθερά στην ατζέντα.

Την περασμένη εβδομάδα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το καλοκαίρι, κάτι που θα επιτρέψει σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες να αποφύγουν τα τεστ ή την καραντίνα και θα διευρύνει τον κατάλογο των περιφερειών της ΕΕ από τις οποίες είναι ασφαλές να ταξιδέψει κάποιος.

Βρετανία: «Σύντομα η Ελλάδα θα μπει στην πράσινη λίστα»

Η Βρετανία, όπου πάνω από τους μισούς ενήλικες έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, εξετάζει τώρα παρόμοια σχέδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν δήλωσε πως τίποτε δεν έχει αποκλεισθεί σχετικά με το πώς θα αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια, όμως οι αρχές θα είναι προσεκτικές όσον αφορά την κατάρτιση σχεδίων για τα αποκαλούμενα «διαβατήρια εμβολιασμού».

«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια οτιδήποτε σ' αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νόρμαν στο Sky News, προσθέτοντας ότι ο ιός δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να ελεγχθεί.

«Συνεπώς δεν θα ήταν συνετό να δώσουμε απόλυτη ελευθερία ή να κάνουμε κάποια κατηγορηματική δήλωση τώρα».

Ο Νόρμαν δήλωσε πως είναι σημαντικό να εξετασθούν ζητήματα δικαιοσύνης γι' αυτούς που δεν τους έχουν ακόμη προσφερθεί εμβόλια ή που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο.

Βάσει των σχεδίων, οι άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα επιτρέπεται να αποφύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή τους από τις χώρες που βρίσκονται στον πορτοκαλί κατάλογο, αν και θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ, αναφέρει η εφημερίδα.

Βρετανία: Δεν μπήκαν στην «πράσινη» λίστα τα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι εξακολουθούν να εργάζονται όσον αφορά το αν η εφαρμογή οποιουδήποτε νέου καθεστώτος θα περιοριστεί στους Βρετανούς που επιστρέφουν ή θα ισχύσει για όλες τις αφίξεις.

Η Βρετανία επέτρεψε την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών τον περασμένο μήνα, όμως σχεδόν όλοι οι μείζονες προορισμοί βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των χωρών που είναι ανοικτές για διακοπές χωρίς καραντίνα.

Βάσει του συστήματος που ισχύει τώρα, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις χώρες, που περιλαμβάνονται στον πράσινο κατάλογο, κάνουν τεστ για Covid-19, αλλά δεν απαιτείται να τεθούν σε καραντίνα. Όσοι φθάνουν από χώρες που βρίσκονται στον πορτοκαλί κατάλογο πρέπει να αυτοαπομονώνονται και οι αφίξεις από χώρες που περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο πρέπει να τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Στις χώρες που βρίσκονται στον πορτοκαλί κατάλογο περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top