Σύνοδος Κορυφής στις 24 -25 Ιουνίου: Η στάση των Ευρωπαίων στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα από τους 27 ότι θα παρακολουθούν τις κινήσεις του στη Μεσόγειο

Ο Tαγίπ Ερντογάν θα έχει την επόμενη βδομάδα να αντιμετωπίσει πάλι τους Ευρωπαίους. Στη Σύνοδο Κορυφής δε θα του χαριστούν, καθώς στο κείμενο των συμπερασμάτων οι 27 ηγέτες θα καταστήσουν σαφές πως θα παρακολουθούν τις κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ερντογάν: Καλοσυνάτος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκλητικός στο Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου, οι ηγέτες της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου αναμένεται να υιοθετήσουν μία δήλωση η οποία ναι μεν θα «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά θα επαναλαμβάνει ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα γίνει με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο» (όπως συμφωνήθηκε και τον Μάρτιο).

Ερντογάν: «Θα συναντώ απευθείας τον Κ. Μητσοτάκη, δε χρειαζόμαστε τρίτους»

Παρομοίως θα σημειώνει την έναρξη εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, αλλά θα ζητά να λυθούν τα προβλήματα πρώτα στην υφιστάμενη τελωνειακή ένωση(πρωτόκολλο Άγκυρας - Κύπρος)

Επιπλέον, η ΕΕ θα ζητήσει από την Άγκυρα να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και θα δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας για το κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top