Ερντογάν: Καλοσυνάτος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκλητικός στο Αζερμπαϊτζάν

Οι διπλωματικές κινήσεις του για επιστροφή στην «αγκαλιά» της Δύσης

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ως «καλό παιδί» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Tούρκος πρόεδρος επιστράτευσε την ανατολίτικη διπλωματία στις συναντήσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Τζο Μπάιντεν. Μία κίνηση που αρκετοί μετέφρασαν ως απεγνωσμένη προσπάθεια για επιστροφή της Τουρκίας στην «αγκαλιά» της Δύσης.

«Στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο Μητσοτάκη αποφασίσαμε την διατήρηση της των μηχανισμών διαλόγου που αναβιώσαμε. Με τον κύριο πρωθυπουργό καταλήξαμε σε συμφωνία για την πραγματοποίηση αμοιβαίων βημάτων που θα στηρίξουν τη θετική ατζέντα ανάμεσα στις χώρες μας» είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερντογάν: «Θα συναντώ απευθείας τον Κ. Μητσοτάκη, δε χρειαζόμαστε τρίτους»

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη μπουνιά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία ήσυχη χρονιά χωρίς προκλήσεις και χωρίς διαμεσολαβητές, καθώς δεν ήθελε να γίνει παρίας του ΝΑΤΟ. Έτσι έπαιξε το τελευταίο του χαρτί στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Παραμένουν οι διαφορές των δύο χωρών

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ»

Όταν είδε τον Μπάιντεν έλαμπε ολόκληρος αγνοώντας τις κόκκινες γραμμές του Αμερικανού Προέδρου για S-400 και F-35. Mάλιστα, ξεχνώντας τις ύβρεις του παρελθόντος τον κάλεσε στην Τουρκία. 

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν τους patriot. Και εμείς υποχρεωθήκαμε να αγοράσουμε τους S-400. Προερχόμαστε από μία τέτοια διαδικασία και εμείς καταλήξαμε στην απόφαση μετά από αυτή τη συνάντηση, να συναντηθούν μεταξύ τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών μας, σχετικά με το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Σκληρή γραμμή ΗΠΑ για τους S-400

Όπως ισχυρίστηκε ο πανούργος Ερντογάν , η αμερικανική πλευρά δεν έκανε καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και στη Γενοκτονία των Αρμενίων. 

Τα βρήκε ακόμη και με τον Μακρόν με τον οποίο έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες.  «Να συνεργαστούμε φέτος το καλοκαίρι για την αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Έχoυμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε ο Μακρόν.

Χαμένος στη μετάφραση ο Toύρκος πρόεδρος

Από την πολύ καλοσύνη φαίνεται πως ζαλίστηκε κι ενώ όταν όλοι οι ηγέτες γύρισαν για την οικογενειακή φωτογραφία, εκείνος έμεινε στήλη άλατος καθώς δεν κατάλαβε τι έλεγε ο εκφωνητής στα αγγλικά.

Προκλητικός ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν 

Λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συναντήσεις του στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, όπου φρόντισε να ανεβάσει πάλι το θερμόμετρο της έντασης με την Αρμενία, πετώντας τη μάσκα του ειρηνοποιού που φόρεσε στις Βρυξέλλες. 

Ερντογάν και Αλίγεφ συναντήθηκαν στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκεί όπου με τη βοήθεια της Άγκυρας, ο αζερικός στρατός νίκησε πριν από λίγους μήνες τους Αρμένιους σε έναν αιματηρό πόλεμο.

«Είναι γνωστό πως μετά από έναν πόλεμο 44 ημερών δόξα τω θεώ το Καραμπάχ πέρασε στα χέρια των ιδιοκτητών του και γλίτωσε από τις αρμενικές αγριότητες και την αρμενική κατοχή» είπε ο Ερντογάν.

Oι δυο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες εκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της περιοχής.  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top