Το FBI ξεκινά έρευνα για τον Προτάσεβιτς και το περιστατικό αεροπειρατείας

Το περιστατικό ερευνάται και από την Πολωνία και το IACO του ΟΗΕ

Τι ισχυριζόταν πριν τη σύλληψή του ο Ρομάν Προτασέβιτς για το καθεστώς Λουκασένκο- Kεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 25/5

Έρευνες έχουν ξεκινήσει για το πρωτοφανές περιστατικό εκτροπής της πτήσης της Ryanair από τις λευκορωσικές αρχές την περασμένη Κυριακή.  

Σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του εγκληματικού τμήματος της λιθουανικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως η Πολωνία αλλά και το FBI θα ασχοληθούν με την υπόθεση.  

Αεροπειρατεία Λευκορωσία: Το πρώτο μήνυμα της φίλης του Προτάσεβιτς

«Εκτός από την Πολωνία, που έχει ξεκινήσει τη δική της προδικαστική διερεύνηση, έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες από τους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ ότι το FBI έχει αρχίσει τη δική του έρευνα», δήλωσε ο Ρολάντας Κίσκις σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.  

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς το 2017/ AP

Την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης στο Μινσκ, αλλά και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της φίλης του, θα ερευνήσει και ο ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO), κατόπιν αιτήματος τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων μελών του οργανισμού. Ο ICAO αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμά του έως τις 25 Ιουνίου.  

Ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς κρατείται ακόμα στις φυλακές της Λευκορωσίας, ενώ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο διαδίκτυο φαίνεται να έχει σπασμένη μύτη και μελανιές.  

Πατέρας Προτάσεβιτς: «Τον ανάγκασαν να δηλώσει ένοχος, έχει σπασμένη μύτη»

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς την περασμένη Κυριακή/ AP

Αεροπειρατεία Λευκορωσία: Οι 27 ΥΠΕΞ συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης των κυρώσεων 

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν κατά την άτυπη συνεδρίασή τους στη Λισαβόνα (Gymnich) στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για λήψη απόφαση περί κυρώσεων στη Λευκορωσία, σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Δευτέρας, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ. 

Αεροπειρατεία Λευκορωσία: Πιέσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για ήπιες κυρώσεις

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε την καθοδήγηση που έλαβε ο ίδιος και το Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και διευκρίνισε ότι τις σχετικές αποφάσεις για την υλοποίηση των κατευθύνσεων που εδόθησαν θα ξεκινήσουν τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να προσκαλέσουν τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας στην επόμενη συνεδρίαση τους τον Ιούνιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top