Κυπριακό: Θέλει διαπραγματεύσεις μεταξύ «δύο κρατών» ο προκλητικός Ερντογάν

Όσα είπε στα εγκαίνια σήραγγας υδροδότησης

«Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπρο, αυτές δε θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τελετή εγκαινίων σήραγγας υδροδότησης των Κατεχομένων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο «ξεχωριστοί λαοί» είναι δύο «ξεχωριστά κράτη». Το «κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα» των τουρκοκυπριων πρέπει να αναγνωριστούν, ανέφερε.

Γενοκτονία Ποντίων: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για φρικαλεότητες

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή για τα εγκαίνια τούνελ για τη μεταφορά αρδευτικού νερού στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι με την άρδευση θα αυξηθούν τα εισοδήματα στα 156 εκ. ΤΛ και θα απασχοληθούν 10 χιλιάδες άτομα. Όπως είπε, ο αναπτυξιακός τομέας στα κατεχόμενα θα φτάσει σε μια νέα εποχή και «η αναπτυξιακή κίνηση στην τδβκ θα αποκτήσει μια νέα δυναμική. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η τδβκ», ανέφερε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη  /Φωτογραφία AP Images

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το ψευδοκράτος «αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης νερού. Το θαλασσινό νερό αναμιγνύεται με τα υπόγεια ύδατα. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα η μεταφορά νερού από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη και αυτό το έργο έγινε πραγματικότητα».

«Παρέχουμε πόσιμο νερό σε ολόκληρη τη βόρεια Κύπρο με τη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού. Σήμερα εγκαινιάζουμε τούνελ μεταφοράς αρδευτικού νερού. Θα δούμε φως στη σήραγγα μεταφοράς», ανέφερε.

Τουρκία: Απανωτά «χαστούκια» στον Ερντογάν, ακόμα κι από τη «φίλη» Μέρκελ

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι Τ/κ γνωρίζουν καλά τι είναι αδικία και τι «δύο μέτρα και δυο σταθμά». «Κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που διήρκεσε μισό αιώνα, οι Τ/κ υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα του αδιεξόδου. Εκείνοι που παρέδωσαν τα δικαιώματα των Τ/κ πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν φτάσει η ώρα της δράσης δυστυχώς παίζουν πάντοτε το παιχνίδι των τριών πιθήκων. Αντί για μια δίκαιη λύση που σέβεται τα δικαιώματα όλων, ήθελαν να καταδικάσουν τους Τ/κ αδελφούς μας σε καθεστώς μειονότητας. Η νοοτροπία η οποία δε βλέπει την Τ/κ κοινότητα ίση, και μάλιστα την αγνοεί, έχει μετατρέψει το Κυπριακό σε γάγγραινα. Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έφεραν αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης και κακομαθημένης στάσης της ε/κ πλευράς. Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τ/κ λαό μεταξύ 1963-1974 το έσκασαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παράλογες δικαιολογίες μόλις πλησίασε η στιγμή για λύση. Οι Ε/κ είναι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Ενώ επιβραβεύτηκαν από την ΕΕ, η τ/κ πλευρά που είπε ‘ναι’ τιμωρήθηκε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Προκλητική προσευχή για το Μπαϊράμι μετά από 87 χρόνια στην Αγία Σοφία

Για τη Γενεύη ο Ερντογάν είπε ότι: «Υποστηρίξαμε πλήρως τις ενέργειες της τ/κ πλευράς. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Τατάρ. Πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει την τουρκική πλευρά να πληρώσει το τίμημα του αδιεξόδου στην Κύπρο. Αν αναζητηθεί λύση στην Κύπρο, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες κι όχι σε φρούδα όνειρα. Αντί να σπαταλάμε χρόνο με προτάσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διάρκεια ζωή τους, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο ξεχωριστοί λαοί είναι δύο ξεχωριστά κράτη. Το κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα των Τ/κ πρέπει να αναγνωριστούν. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ να καταπατηθούν τα δικαιώματά τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τ/κ. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο. Αν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δε θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών. Ποτέ δεν είδαμε τη δική μας μοίρα και δεν τη βλέπουμε ξεχωριστά από εκείνη των Τ/κ. Δεν αφήσαμε ποτέ τους Τ/κ στη μοίρα τους». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top