Εμβόλια: Γιατί η ΕΕ δεν παραγγέλνει επιπλέον δόσεις από την AstraZeneca

Τι απαντά στο Star εκπρόσωπος της Κομισιόν

Έκλεισε η συμφωνία της Ε.Ε με τη Pfizer για 1,8 δόσεις. Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου Star (8/5)

Ο μόνος λόγος που η ΕΕ δεν παραγγέλνει επιπλέον δόσεις από την ΑstraΖeneca είναι ότι η δεύτερη δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, δεν έχει παραδόσει τις πρώτες δόσεις που έχουν παραγγελθεί και η Κομισόν προσέφυγε εναντίον της στη Δικαιοσύνη, εξηγεί στο STAR, ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ, διευκρινίζοντας τα όσα μεταδόθηκαν από το Στρασβούργο την Κυριακή σχετικά με το μέλλον της σύμβασης της ΕΕ με την εταιρεία.

Eμβόλιο: Έκλεισε η συμφωνία της Ε.Ε με τη Pfizer για 1,8 δόσεις

Ο εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τις μελλοντικές συμβάσεις με την εταιρεία και διευκρινίζει ότι το εμβόλιο της ΑstraΖeneca παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων της ΕΕ. Εξηγεί ακόμη ότι ο πρωταρχικός στόχος της ΕΕ είναι η εκτέλεση των συμφωνηθέντων από την αρχική σύμβαση της ΕΕ με την ΑstraΖeneca.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ, επιβεβαίωσε στο STAR τα εξής: «Το εμβόλιο της ΑstraΖeneca παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων της ΕΕ και χιλιάδες πολίτες το λαμβάνουν καθώς χορηγείται σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό που έχει σημασία για την Κομισιόν είναι η έγκαιρη παράδοση δόσεων στους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με προηγούμενες συμβατικές δεσμεύσεις».

Όπως ξεκαθαρίζει, «η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμβατικές δεσμεύσεις της σχετικά με τις παραδόσεις. Αυτός είναι ο λόγος, και για τον συγκεκριμένο αυτό λόγο και μόνο, η Κομισιόν έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας, εξ ονόματος των κρατών μελών».

Εμβόλιο AstraZeneca: Εξετάζεται η σύνδεσή του με το σύνδρομο Guillain-Barré

«Καθώς αυτή η δικαστική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τις τρέχουσες ή μελλοντικές συμβατικές σχέσεις με την εταιρεία», ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος.

«Και πάλι, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η παράδοση των δόσεων σύμφωνα με τις συμβατικές ρυθμίσεις», επαναλαμβάνει.

Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε δε ότι «η ΕΕ επιβεβαίωσε ήδη νωρίτερα ότι δεν ασκεί την επιλογή της να παραγγείλει περισσότερες δόσεις του εμβολίου ΑstraΖeneca βάσει της ισχύουσας συμφωνίας».

Όμως τονίζει ότι «όλες οι επιλογές για το μέλλον παραμένουν στο τραπέζι, καθώς η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη σε μια προσέγγιση χαρτοφυλακίου για τα μελλοντικά μας εμβόλια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top