Γαλλία: «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει την αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο»

«Έχουμε προετοιμάσει μια σειρά μέτρων με κυρώσεις» δηλώνει ο υφυπουργός

Κλεμάντ Μπονέ/ apimages

Στην ιστοσελίδα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσιεύτηκε σήμερα η  απάντηση του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάντ Μπονέ, σε ερώτηση Βουλευτή σχετικά με τη γαλλική στάση έναντι στην Τουρκία.  

«Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος: πρόκειται για μια σταθερή θέση στην οποία μετακινήσαμε σταδιακά και την Ευρώπη. Ήταν η Γαλλία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που, στις αρχές του 2020, κατήγγειλε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα στα σύνορα της, στα σύνορά μας, που εκτέλεσε και οργάνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν» υπογράμμισε ξεκινώντας ο υφυπουργός.  

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε την πρωτοβουλία, αυτό το καλοκαίρι, με τρεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να διοργανώσει  ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, για να δείξει την παρουσία μας και τη σταθερή δέσμευσή μας. 

Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους οι 10 απόστρατοι ναύαρχοι

Όπως γνωρίζετε, οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, από μια θέση, από μια συναίνεση, η οποία δεν ήταν η σταθερή στάση στην αρχή, το περασμένο φθινόπωρο, και έχουμε φέρει την Ευρώπη σε αυτήν τη γραμμή διαφάνειας, ενότητας και σταθερότητας όσον αφορά την Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020, δίνοντας στην Άγκυρα μια εξαιρετικά σαφή εναλλακτική λύση: δεν αναζητούμε την κλιμάκωση, αλλά υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας. 

«Έχουμε προετοιμάσει σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων»

Εναπόκειται στην Τουρκία να μας πει εάν είναι έτοιμη να δώσει ενδείξεις χαλάρωσης και αποκλιμάκωσης. Αναφέρατε πολλά θέματα ή θέατρα στα οποία εκδηλώνεται αυτή η επιρροή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την έχουμε δει σε άλλες επιχειρήσεις γύρω από τον Καύκασο τις τελευταίες εβδομάδες. Να μας πει (η Τουρκία) εάν επιλέγει αυτήν την αποκλιμάκωση και να δώσει σαφή μηνύματα χαλάρωσης ή εάν επιλέγει να παραμείνει σε αυτήν την επιθετική στάση και η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Έχουμε προετοιμάσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν είναι απαραίτητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλεμάντ Μπονέ.  

Βέμπερ: «Είδος δικτάτορα ο Ερντογάν - Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ»

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας σημειώνει επίσης πως από τότε που συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και κυρίως υπό αυτήν την πίεση, υπήρξαν ορισμένα θετικά μηνύματα από την Τουρκία. Αναφέρει χαρακτηριστικά την απόσυρση των πλοίων από τα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, την επανάληψη των συνομιλιών με την Αθήνα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, και σε λίγες η μέρες, τις συζητήσεις σχετικά με  την Κύπρο. 

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο τουρκολιβυκό σύμφωνο

«Ας πάρουμε αυτά τα μηνύματα ως θετικά, και επίσης να δούμε αυτό που έχει επιδεινωθεί, γιατί πρέπει να έχουμε διαύγεια. Αναφέρατε την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που καταδικάσαμε, αναφέρατε την πολιτική πίεση που ασκήθηκε σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται προφανώς για αποφάσεις ή συμπεριφορές που είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατηρήσαμε αυτήν την πίεση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε στο Συμβούλιο της 15ης Ιουνίου, να αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση» δήλωσε καταλήγωντας ο υφυπουργός Μπονέ.

Της Μαρίας Δεναξά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top