Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο τουρκολιβυκό σύμφωνο

«Στόχος της Τουρκίας να προστατέψει την εδαφική κυριαρχία της Λιβύης»

«Σφήνα» στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης προσπαθεί να μπει ο Ερντογάν. Η φιέστα που έστησε προς τιμήν του Λίβυου πρωθυπουργού συνέπεσε με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βεγγάζη. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (12/4)

Συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά είχε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.

Δένδιας: Παράνομο το μνημόνιο με Τουρκία για τον αν. πρωθυπουργό Λιβύης

«Η συμφωνία για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον και των δύο χωρών... Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για αυτό το ζήτημα σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, ο Ερντογάν το έπαιξε προστάτης της Λιβύης, λέγοντας ότι η βοήθεια της Άγκυρας στη Λιβύη απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς και νέων σφαγών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκεχειρία: «Ένας από τους κύριους στόχους της Τουρκίας είναι η προστασία της λιβυκής εθνικής και εδαφικής κυριαρχίας, της πολιτικής ενότητας στη χώρα και του συμφέροντος των πολιτών της», δήλωσε και υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πως έχουν γίνει βήματα για την επιστροφή του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη.

«Προσκαλώ τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει ειλικρινά τις εκλογές που θα γίνουν στη Λιβύη. Κάνοντας πίσω τις παράνομες κυβερνήσεις, ελπίζω ότι η περίοδος των συμφερόντων κατά του λιβυκού λαού θα έρθει στο τέλος της», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Λιβύη είναι «ευγνώμων» για την υποστήριξη της Τουρκίας για μια μόνιμη εκεχειρία και δήλωσε πρόθυμος στο ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Τουρκία.

Τέλος, η Τουρκία συμφώνησε να παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 στη Λιβύη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top