Κορωνοϊός: Τελικά η ομάδα αίματος επηρεάζει πόσο βαριά θα νοσήσουμε;

Τι έδειξε νέα αμερικανική μελέτη

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ap Hub Video

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για τον κορωνοϊό έρχεται στο φως, δίνοντας απαντήσεις σε παλαιότερους ισχυρισμούς ότι άτομα με συγκεκριμένη ομάδα αίματος κινδυνεύουν περισσότερο από το να μολυνθούν από κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Οι τρεις κατηγορίες ασθενών βάσει της σοβαρότητας της νόσου

Συγκεκριμένα, προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ όσοι έχουν ομάδα 0 λιγότερο. Η νέα έρευνα δίνει απαντήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν ότι η ομάδα αίματος πράγματι επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από Covid-19, ούτε καν την πιθανότητα λοίμωξης σε πρώτη φάση.

Κορωνοϊός: 1 στους 3 ασθενείς ξαναμπαίνει στο νοσοκομείο μετά το εξιτήριο

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα σε περίπου 108.000 ανθρώπους που έκαναν τεστ κορωνοϊού ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του σε τρεις αμερικανικές πολιτείες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», δεν βρήκε κάποια ουσιαστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση του κορωνοϊού μέσω τεστ, στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου και στην πιθανότητα νοσηλείας ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Οι βασικές ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ, Ο) και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου. Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Τζέφρι Άντερσον, του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στη Σολτ Λέικ της Γιούτα, δήλωσε: «Δε βρήκαμε καθόλου συσχετίσεις των ομάδων αίματος είτε με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 είτε με τη σοβαρότητά της».

«Πιστεύουμε ότι σημαντικές σχέσεις ανάμεσα αφενός στον κορωνοϊό και στην Covid-19 αφετέρου στις ομάδες αίματος είναι απίθανες», κατέληξαν οι ερευνητές, οι οποίοι, πάντως, δεν έχουν κάποια ασφαλή εξήγηση για ποιο λόγο προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Θεωρούν πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η τύχη, η μεροληψία, οι γενετικές διαφορές στους ανθρώπους των διαφορετικών δειγμάτων πληθυσμού, οι διαφορές στη γεωγραφία, οι παραλλαγές του κορωνοϊού κ.ά., με τελικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν, να εμφανιστεί κάποια ομάδα αίματος πιο ευάλωτη στον ιό SARS-CoV-2.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top