Κορωνοϊός: Οι τρεις κατηγορίες ασθενών βάσει της σοβαρότητας της νόσου

Η ταξινόμηση Αμερικανών επιστημόνων για νοσούντες που νοσηλεύονται

Στο εσωτερικό νοσοκομείου για ασθενείς με κορωνοϊό στην Μπόχνια της Πολωνίας- βίντεο AP video hub

Σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα και τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας, ταξινόμησαν Αμερικανοί επιστήμονες τους ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία. Έτσι, σύμφωνα με αυτήν την ταξινόμηση:

  • το 23% κατατάσσονται στην «αρνητική» κατηγορία με τα σοβαρότερα συμπτώματα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου
  • το 17% στη «θετική» κατηγορία με την πιο ευνοϊκή κλινική εικόνα
  • και το υπόλοιπο 60% σε μια ενδιάμεση «κανονική» κατηγορία

Aσθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Πολωνίας- φωτογραφία ΑΡ

Aσθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Πολωνίας- φωτογραφία ΑΡ

Από το 23% των ασθενών της «αρνητικής» κατηγορίας περίπου ο 1 στους 4 (ποσοστό 27%) αναμένεται να πεθάνει εξαιτίας της Covid-19 και των επιπλοκών της. Από τους ασθενείς της πολυπληθέστερης ενδιάμεσης κατηγορίας, ορισμένοι έχουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και στους πνεύμονες, με τον κίνδυνο θανάτου τους να ανέρχεται περίπου στο 10%. Από τους ασθενείς της ευνοϊκής κατηγορίας, όλοι έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν πεθαίνει.

Κορωνοϊός: Η ομάδα αίματος που έχει λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί

«Οι ασθενείς δεν πάσχουν από την Covid-19 με ομοιόμορφο τρόπο», τόνισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One».

Οι κίνδυνοι της νόσου από τον κορωνοϊό σε κάθε κατηγορία ασθενών

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 1.022 ασθενείς σε 14 αμερικανικά νοσοκομεία και 60 κλινικές και τους χώρισε σε τρεις διακριτούς «φαινότυπους» (κατηγορίες) ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους και την κλινική έκβαση της.

Βρετανία: Το ένα τέταρτο των θανόντων από κορωνοϊό είχε διαβήτη

Οι ασθενείς της «αρνητικής» κατηγορίας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών και επταπλάσιο κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών, σε σχέση με όσους ανήκουν στη «θετική» κατηγορία. Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή την κατηγορία είχαν χρόνια υποκείμενα νοσήματα πριν τη λοίμωξη Covid-19.

Ο κορωνοϊός μολύνει και τα κύτταρα του στόματος, σύμφωνα με μελέτη

Οι ασθενείς της «κανονικής» κατηγορίας επίσης απαιτούν σημαντική θεραπεία και έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχέση με τους ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται πρόσθετο οξυγόνο.

Κορωνοϊός: 1 στους 3 ασθενείς ξαναμπαίνει στο νοσοκομείο μετά το εξιτήριο

Οι ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης. Επιπλέον, έχουν τα λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και τις μικρότερες επιπλοκές. Όμως αρκετοί εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο (η λεγόμενη «μακράς διαρκείας Covid-19»), με συνέπεια το 10%, δηλαδή ο 1 στους 10, τελικά να χρειάζεται εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top