Έρευνα: Τα ζώα αναπτύσσουν πολιτισμό όπως και οι άνθρωποι

Οι παραδόσεις «περνούν» μέσα από τις οικογένειες

Δείτε στο παραπάνω βίντεο την ξεκαρδιστική στιγμή που ένας σκύλος ενθουσιάζεται βλέποντας δύο γάτες να τσακώνονται μεταξύ τους.

Τα ζώα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δικές τους κουλτούρες και να διατηρούν τις παραδόσεις από τους γονείς τους, όπως και οι άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα.

Οι εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του St Andrews εξέτασαν προηγούμενες μελέτες στον τομέα της συμπεριφοράς των ζώων και των αλληλεπιδράσεων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 70 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι τα ζώα έχουν δείξει με συνέπεια σημάδια μοναδικής κουλτούρας και την ικανότητα να «περνούν» τις παραδόσεις τους σε θηλαστικά, πουλιά, ψάρια και έντομα.

Έρευνα: Αυτά είναι τα ζώα που μεταδίδουν ιούς στους ανθρώπους

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Andrew Whiten, αναφέρει ότι η ανακάλυψη αμφισβητεί την ιδέα ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν πολιτισμό και ότι η κουλτούρα μας χωρίζει από τα ζώα. 

Ο καθηγητής Whiten, ειδικός στην εξελικτική και αναπτυξιακή ψυχολογία, συγκέντρωσε αποδείξεις δεκαετιών για να αποδείξει ότι ο πολιτισμός και η κουλτούρα δεν είναι αποκλειστικά άνθρώπινα. «Ο πολιτισμός περνά από τους μεγάλους στους μικρούς, όπως ακριβώς γίνεται και με τους ανθρώπους. Εξελίσσεται» είπε.

Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί μια ομάδα χιμπατζήδων που μελετήθηκε σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στη Ζάμπια. Τα ζώα ανέπτυξαν μια πολιτιστική παράδοση σύμφωνα με την οποία «φορούσαν» στο αυτί ένα φύλλο χλόης.

Ένας χιμπατζής με το όνομα «Τζούλι», ξεκίνησε την τάση προτού την αντιγράψουν οι υπόλοιποι, με την πλειοψηφία της ομάδας (8 στους 12) να ακολουθεί το ίδιο.

«Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα για μια δεύτερη μορφή εξέλιξης, την πολιτιστική εξέλιξη» σημείωσε ο καθηγητής Whiten. «Η αναγνώριση της εμβέλειας της ζωικής κουλτούρας θα πρέπει να συμβάλει στη διασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους ερευνητές σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top