Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε ισχύ

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναμένεται να αρθεί πριν από την άνοιξη

Άδειοι οι δρόμοι στο Παρίσι κατά το αυστηρό lockdown- βίντεο ΑΡ 

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών συνεχίζουν να ισχύουν στη χώρα μας και σε ακόμη 13 κράτη- μέλη της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναμένεται να αρθούν πριν από την άνοιξη.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας από τον Δεκέμβριο από τις 20:00 μέχρι τις 06:00, την αυστηροποίησε στις 16 Ιανουαρίου με έναρξη από τις 18:00 και στις 18 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε παράταση του νέου καθεστώτος για δύο ακόμα εβδομάδες.

Γαλλία: Στο τραπέζι νέα μέτρα - Μη αποτελεσματική η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο Βέλγιο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 ως τις 06:00 στη Βαλλονία και τις Βρυξέλλες και από τις 00:00 ως τις 05:00 στη Φλάνδρα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο- φωτογραφία ΑΡ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο- φωτογραφία ΑΡ

Στο Λουξεμβούργο απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους από τις 23:00 ως τις 06:00 με εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και έκτακτες ανάγκες, όπως και στο Βέλγιο.

Στην Αυστρία ισχύει απαγόρευση από τις 20:00 ως τις 06:00 και στις 16 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ως το Πάσχα.

Lockdown στην Αυστρία- φωτογραφία ΑΡ

Lockdown στην Αυστρία- φωτογραφία ΑΡ

Στην Ισπανία η απαγόρευση ισχύει από τις 23:00 ως τις 06:00 με τις τοπικές αρχές να έχουν δικαίωμα να επιβάλουν ανά περιφέρεια απαγόρευση από τις 22:00 και στην Πορτογαλία από τις 23:00 ως τις 05:00 τις καθημερινές και 13:00 ως 05:00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Στην Ιταλία η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 22:00 ως τις 05:00 τουλάχιστον ως τις 25 Φεβρουαρίου, στη Σλοβενία από τις 21:00 ως τις 06:00, στη Σλοβακία από τις 5:00 ως τη 1:00 της επόμενης μέρας για όσους δεν έχουν αρνητικό PCR test και στην Ουγγαρία από τις 20:00 ως τις 05:00, ενώ στην Τσεχία από τις 21:00 ως τις 05:00.

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – 05:00 – Τι επιτρέπεται;

Στην Ελλάδα ισχύει γενική απαγόρευση από τις 21:00 ως τις 05:00. Στην Ιρλανδία ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο με εξαιρέσεις για απαραίτητες εργασίες.

Ποιες χώρες δεν έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας

Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Κροατία, Πολωνία, Μάλτα και Eσθονία δεν έχουν σε ισχύ ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ Λιθουανία και Λεττονία έχουν άρει αυτού του είδους τον περιορισμό.

Άλλοι περιορισμοί

Στην Πολωνία οι δημόσιες συγκεντρώσεις μπορούν γίνονται μόνο με ως 5 άτομα. Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να καλύψουν το στόμα και τις μύτες τους και να διατηρήσουν απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ τους. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις δεν πρέπει να οργανώνονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων μεταξύ τους. Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν στα περισσότερα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα, χωρίς κοινή εμπλοκή της ΕΕ. Η Κομισιόν έχει επισταμένα τονίσει στα Κράτη Μέλη την ανάγκη σεβασμού των αρχών της αναλογικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά περιορισμούς που μπορεί να άπτονται θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στερείται νομικής βάσης

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αποσύρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, την οποία επέβαλε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι στερείται σωστής νομικής βάσης.

Ολλανδία: Δικαστήριο ζητά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Είναι η πρώτη φορά που επιβλήθηκε στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ασκήσει έφεση στην πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου και θα διατηρήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 04:30.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top