Διαδηλώνουν οι Ισπανοί: Συνελήφθη ο ράπερ Χασέλ για εξύβριση της μοναρχίας

«Δε μπορούμε να τους επιτρέψουμε να υπαγορεύσουν τι μπορούμε να πούμε»

Επεισόδια στην Ισπανία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του ράπερ Πάμπλο Χασέλ. AP Hub Video

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της καταλονικής αστυνομίας συνελήφθη ο γνωστός ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας μέσω του Twitter. 

«Δε μπορούμε να τους επιτρέψουμε να υπαγορεύσουν τι μπορούμε να πούμε, τι μπορούμε να νιώσουμε ή τι μπορούμε να κάνουμε»

Ο Χασέλ είχε  οχυρωθεί στο Πανεπιστήμιο της Λερίντα της Καταλονίας μετά την καταδίκη του, μαζί με υποστηρικτές του. Οι αρχές, αφού εισήλθαν στο Πανεπιστήμιο, άρχισαν να βγάζουν έναν – έναν τους υποστηρικτές του ράπερ, ενώ δήλωσαν: «Εισήλθαμε στο πανεπιστήμιο και ξεκινήσαμε επιχείρηση με στόχο την τήρηση της δικαστικής απόφασης». 

Πριγκίπισσα του Ντουμπάι: «Είμαι όμηρος του πατέρα μου σε μία έπαυλη»

 Πάμπλο Χασέλ

Ο Ισπανός ράπερ, Πάμπλο Χασέλ συλλαμβάνεται. AP Images

Σύμφωνα με πληροφορίες των ξένων μέσων, ο Πάμπλο Χασέλ είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή να παραδοθεί και να ξεκινήσει την έκτιση της 9μηνης ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τα tweets, με τα οποία κατηγορούσε την καταλονική αστυνομία για βασανιστήρια. 

«Πρέπει να έρθουν να με αρπάξουν και αυτό θα είναι χρήσιμο για να εκθέσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους, το πρόσωπο μιας ψεύτικης δημοκρατίας», δήλωσε σε Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων λίγο πριν συλληφθεί.

Διαδηλωτές στην Ισπανία ζητούν την απελευθέρωση του Χασέλ/ apimages

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στη Βαρκελώνη και άλλες περιοχές της Καταλονίας, ζητώντας την απελευθέρωση του Χασέλ. Δεκαπέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν και 33 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 17 αστυνομικών.

ράπερ Ισπανία

Πλήθος κόσμου υπέρ του ράπερ στην Ισπανία. AP Imeges

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ αλλά και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του ράπερ Πάμπλο Χασέλ. Παράλληλα, στη Βουλή των Ισπανών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε μια μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων δε θα αποτελούν ποινικό αδίκημα και δε θα συνεπάγονται φυλάκιση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top