Μ.Βρετανία: Ισχυρή ανοσοαπόκριση στις μεταλλάξεις από το εμβόλιο της Pfizer

Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Αγώνας δρόμου στην Ευρώπη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Όλες οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολιασμών - Ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στις 3/2

Το εμβόλιο της Pfizer βρέθηκε να προσφέρει ισχυρή ανοσοαπόκριση στις νέες παραλλαγές της Covid-19, το βρετανικό στέλεχος και αυτό της Ν. Αφρικής, βάσει νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς έχουν ισχυρή απόκριση των Τ-κυττάρων μετά την πρώτη δόση, ενώ η δεύτερη ενισχύει την απόκριση αντισωμάτων.

Έσοδα μαμούθ περιμένει η Pfizer λόγω του εμβολίου

Οι ισχυρές αποκρίσεις των Τ-κυττάρων κατά των παραλλαγών του Κεντ και της Νότιας Αφρικής, που βρέθηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, υποδηλώνει ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να προστατεύει από το νοσήσει κάποιος σοβαρά για τους επόμενους μήνες.

Παρόλο που προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα όσων εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στις παραλλαγές της Νότιας Αφρικής και του Κεντ, ωστόσο, οι δοκιμές αυτές έγιναν από κατασκευασμένους ιούς και όχι αυτούς που απομονώνονται από πραγματικούς ασθενείς.

Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνάδελφοί του πήραν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer. Επίσης, πήραν δείγματα των παραλλαγών του ιού Β117 και Β1.351 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Κεντ και τη Νότια Αφρική, και μια παλαιότερη παραλλαγή παρόμοια με εκείνη που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο. Στη συνέχεια, τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα από τα άτομα ελέγχθηκαν έναντι αυτών των ιών για να δουν πόσο καλά λειτούργησαν.

To εμβόλιο της Pfizer - φωτογραφία ΑΡ

To εμβόλιο της Pfizer - φωτογραφία ΑΡ

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες, διαπίστωσε ότι τα αντισώματα των ανθρώπων ήταν μέτρια αποτελεσματικά έναντι του αρχικού ιού μετά την πρώτη δόση εμβολίου, λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Kent και δεν ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, είχαν ισχυρές αποκρίσεις Τ-κυττάρων έναντι όλων των γνωστών παραλλαγών μετά την πρώτη δόση. «Μπορεί να μη σας προστατεύει απαραίτητα από τη μόλυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η πρώτη δόση διευκολύνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να κάνει μια καλή ανταπόκριση την επόμενη φορά», δήλωσε ο James. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δεύτερη δόση παράγει μια τόσο καλή ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, επειδή τα Τ κύτταρα είναι ήδη εκεί, έτοιμα να αντιδράσουν».

Εμβόλιο Pfizer: 92% αποτελεσματικό στο Ισραήλ

Η ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και εκείνοι που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου διαθέτουν Τ -κύτταρα ικανά να ανταποκριθούν στις νέες παραλλαγές είναι ενθαρρυντική, διότι υποδηλώνει ότι τα Τ-κύτταρα αναγνωρίζουν διαφορετικές περιοχές της πρωτεΐνης των ακίδων στα αντισώματα. «Δεν υπόσχεται ότι δε θα αρρωστήσετε από τις νέες παραλλαγές, αλλά δείχνει ότι “κάτι θα δουλέψει” και το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές» δήλωσε ο Τζέιμς.

Τέλος, οι αντιδράσεις των αντισωμάτων των ανθρώπων ενισχύθηκαν με το δεύτερη δόση. «Σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, τα αντισώματα που δημιουργούν οι άνθρωποι μετά τη δεύτερη δόση αυξάνονται στο επίπεδο που εξουδετερώνει τον ιό» κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top