Εμβόλιο Pfizer: 92% αποτελεσματικό στο Ισραήλ

Η πρώτη έρευνα παγκοσμίως εκτός των κλινικών δοκιμών

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στο Ισραήλ

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη ελεγχόμενη έρευνα στον κόσμο για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών, φαίνεται πως η αποτελεσματικότητά του να αγγίζει το 92% στο Ισραήλ.

Κορωνοϊός: Εμβολιάζονται οι νέοι από 16 έως 18 ετών στο Ισραήλ

Μόνο 31 από τους 163.000 Ισραηλινούς που εμβολιάστηκαν από τις Υπηρεσίες Υγείας της Maccabi «κόλλησαν» τον ιό κατά τις πρώτες 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους, ανέφερε μία εκ των κορυφαίων αναλυτών των στατιστικών για τα εμβόλια, η Anat Ekka Zohar.

Πολύ καλά νέα! Είναι η πρώτη μελέτη στον κόσμο που εξετάζει τόσο μεγάλο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων ασθενών

Σε ένα ισοδύναμο δείγμα μη εμβολιασμένων Ισραηλινών, περίπου 6.437 διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Iσραήλ Εμβόλιο: Το 98% των υγειονομικών ανέπτυξε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων

Η Pfizer πέτυχε 95% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές και οι γιατροί σε όλο τον κόσμο αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από το Ισραήλ, για να δουν αν το εμβόλιο πλησιάζει αυτό το ποσοστό στην πραγματικότητα.

Άδειο το κεντρικό αεροδρόμιο του Ισραήλ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις για μία εβδομάδα, έως τις 31 Ιανουαρίου- φωτογραφία ΑΡ

Άδειο το κεντρικό αεροδρόμιο του Ισραήλ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις για μία εβδομάδα, έως τις 31 Ιανουαρίου- φωτογραφία ΑΡ

Ο καθηγητής Eyal Leshem, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Sheba Medical Center, δήλωσε στους Times του Ισραήλ ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα. «Είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, μέσα στην τυπική απόκλιση που θα περιμέναμε», δήλωσε.

Ισραήλ: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως να ξεπερνά το 95% αποτελεσματικότητας

Τα στοιχεία της Maccabi που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στους εμβολιασμένους. Ωστόσο, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, γεγονός που δε βοηθούσε στην εξαγωγή ακριβούς ποσοστού αποτελεσματικότητας.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι υγειονομικές αρχές της Maccabi στο Ισραήλ ανέλυσαν μια ομάδα ελέγχου Ισραηλινών με παρόμοιο προφίλ και ίδια χαρακτηριστικά με αυτά των εμβολιασμένων (ηλικία και κατάσταση υγείας). Η ομάδα αυτή αποτελείτο εξ ολοκλήρου από άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

Αυτό επέτρεψε στη Maccabi να υπολογίσει το πραγματικό ποσοστό αποτελεσματικότητας. Χρησιμοποίησε πολύπλοκους υπολογισμούς, παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποίησε η Pfizer σε δοκιμές, για να συγκρίνει τα εμβόλια και την ομάδα ελέγχου και να προσδιορίσει το βαθμό στον οποίο το εμβόλιο φαίνεται να προλαμβάνει τη μόλυνση.

«Είναι ένα πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης και βλέπουμε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό μολύνσεων από κορωνοϊό μεταξύ των ασθενών που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» δήλωσε η Ekka Zohar.

Ακόμη, πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμη και τα άτομα που νόσησαν αλλά είχαν λάβει το εμβόλιο, εμφάνισαν ελαφρά συμπτώματα, χωρίς κανένα από αυτά να χρειαστεί νοσηλεία. 

Ο άλλος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει δεδομένα με μια ομάδα ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε στοιχεία για την πανδημία την Πέμπτη, δε βοήθησε στη δημιουργία μιας «εικόνας» των επιπέδων αποτελεσματικότητας.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπήρχαν 317 μολύνσεις μεταξύ 715.425 εμβολιασμένων, ποσοστό 0,044%, ή περίπου διπλάσιο του ποσοστού μόλυνσης που παρατηρήθηκε μεταξύ των μελών της Maccabi. Ωστόσο, τα μέλη της Maccabi τείνουν να προέρχονται από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και ζουν σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. Η Ekka Zohar είπε ότι αν υπήρχε μια εθνική ομάδα ελέγχου, πιθανότατα θα έδειχνε ένα παρόμοιο επίπεδο αποτελεσματικότητας με τα δεδομένα της Maccabi.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top