Ισραήλ: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως να ξεπερνά το 95% αποτελεσματικότητας

Μόνο το 0,015% κόλλησε κορωνοϊό από όσους είχαν κάνει τη δεύτερη δόση

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στο Ισραήλ

«Συναρπαστικά αποτελέσματα» έρχονται από το Ισραήλ σχετικά με τους εμβολιασμούς της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer. Tα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 20 στους 128.000 Ισραηλινούς που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση κόλλησαν κορωνοϊό, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 0,015%. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο φτάνει και ίσως ξεπερνά το 95% αποτελεσματικότητας που προέβλεψε η φαρμακοβιομηχανία βάσει των κλινικών δοκιμών. 

Κορωνοϊός: Εμβολιάζονται οι νέοι από 16 έως 18 ετών στο Ισραήλ

Η πρώτη ανάλυση στον κόσμο των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών έδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με αυτό που προτείνουν οι κλινικές δοκιμές. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ αποκάλυψαν τη Δευτέρα ότι μόνο το 0,015% των ανθρώπων μολύνθηκε, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Ειδικότερα, από τους 128.600 που εμβολιάστηκαν, μόνο 20 άτομα νόσησαν.

Iσραήλ Εμβόλιο: Το 98% των υγειονομικών ανέπτυξε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων

Η μελέτη των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης του Maccabi δεν περιλαμβάνει ομάδα ελέγχου και δε διαθέτει δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα των εμβολιασμένων ατόμων, συνεπώς τα αποτελέσματα της είναι πρώιμα. Ωστόσο, ο κορυφαίος ανοσολόγος, Cyrille Cohen, είπε στους Times του Ισραήλ ότι ακόμη κι αν η ισραηλινή κοινωνία αντιμετωπιστεί ως «ατελής» ομάδα ελέγχου, ο υπολογισμός δείχνει ότι το εμβόλιο υπερβαίνει ελαφρώς την αποτελεσματικότητα 95% που προβλέπει η κλινική δοκιμή της Pfizer.

Πολίτες στο Ισραήλ εμβολιάζονται με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer - φωτογραφία ΑΡ

Πολίτες στο Ισραήλ εμβολιάζονται με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer - φωτογραφία ΑΡ

«Ενώ αυτά είναι εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπάρχει ομάδα άμεσων ελέγχων ή δεδομένα σχετικά με είπε.

Αυτά είναι συναρπαστικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι το εμβόλιο Pfizer είναι πολύ αποτελεσματικό

«Αυτά είναι πολύ καλά αποτελέσματα, και αν συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε ακόμη και να είναι ότι το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό από ότι η Pfizer πίστευε ότι θα βασίζεται σε κλινικές δοκιμές», δήλωσε η Anat Ekka Zohar, αναλυτής της Maccabi.

«Ενώ πρόκειται για πολύ πρώιμα δεδομένα, είναι σημαντικά δεδομένα με μεγάλη σημασία, καθώς ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζει προς το Ισραήλ για ενδείξεις σχετικά με την απόδοση του εμβολίου», σημείωσε.

Ισραήλ: Τι κρύβεται πίσω από το success story των εμβολιασμών - ρεκόρ;

Η Ekka Zohar σημείωσε επίσης ότι διαπίστωσε ότι κανένας από τους 20 εμβολιασμένους δεν νοσηλεύτηκε, ούτε υπέφερε από πυρετό υψηλότερο από 38,5 βαθμούς. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο αποτρέπει σοβαρές ασθένειες ακόμη και όταν μολύνονται άνθρωποι, αλλά, πρόσθεσε, ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποια πορεία θα είχαν πάρει τα συμπτώματά τους χωρίς το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει τον ταχύτερο δείκτη διάθεσης του εμβολίου, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον μια δόση για το 25% του πληθυσμού του. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε από υγειονομικούς, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια προχώρησε σε άτομα άνω των 40 ετών. Tώρα εμβολιάζονται οι νέοι από 16 έως 18 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top